30 Eylül 2009 Çarşamba

Honduras Direnişi Hak Gasplarına Rağmen Devam Ediyor.

Honduras’taki Darbeye Karşı Ulusal Cephe’nin çağrısıyla biraraya gelen Honduraslılar, darbeci Roberto Mücheletti hükümetinin ifade, biraraya gelme ve toplantı yasağına rağmen bu Salı gününü de sokaklarda eylemler yaparak geçirdiler.
Ulusal Cephe örgütü, bugün yaptığı açıklamada ülkede anayasal düzenin yeniden tesisine ve yasal devlet başkanı Manuel Zelaya görevine dönünceye dek eylemlerine devam edeceklerini ifade etti.
Açıklamada ‘vermekte olduğumuz halk mücadelesine, halklara tarih boyunca baskı uygulayan oligarşiden bağımsızlaşma yolunda ilerleyen bir Honduras’ı yeniden yaratıncaya kadar devam etme sözü veriyoruz’ ifadelerine yer verildi.
Ulusal Cephe militanlarından Amilcar Espinoza ise, darbecilerin Honduras halkı konusunda büyük bir yanılgıya düştüklerini vurguladı ve darbecilerin yapılmakta olan eylemlerin birkaç güne kadar sona ereceği yanılgısına düştüklerini belirtti.
Pek çok kurum ve meslek örgütü, bu Salı günü darbeci hükümetin bazı anayasal hakları 45 günlüğüne askıya alması karşısında neler yapılabileceğini tartışmak üzere biraraya geldiler.
Darbeci hükümet, Manuel Zelaya’nın geçen hafta başkent Tegucigalpa’ya ulaşmasının ardından yükselen halk hareketini frenlemek için ülkede olağanüstü hal ilan etmişti. Radio Globo ve Canal 36 televizyonu gibi darbe karşıtı yayın organlarının darbeciler tarafından kapatılması üzerine önümüzdeki günlerde eylemlerin hız kazanması bekleniyor.
Haber: CANAN ATEŞ
29.09.2009