11 Eylül 2009 Cuma

JİTEM davası başladı, Diyarbakır Adliyesi polis ablukasında

Kayseri Jandarma Alay Komutanı ve JİTEM Grup Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün de bulunduğu 6'sı tutuklu 7 sanıklı davanın ilk duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlarken, duruşmaya için Şırnak'tan gelen kayıp yakını ailelerden sadece 10'u alındı. Diyarbakır Adliyesi önünde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Kayseri Jandarma Alay Komutanı ve JİTEM Grup Komutanı Albay Cemal Temizöz ve korucubaşı Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Şırnak'tan Diyarbakır'a gelen 20 kayıp yakını aileden 10'u duruşma salonuna alınırken, diğerleri alınmadı. Duruşmayı izlemek için 10 gazeteci içeri alınırken, cep telefonları duruşma salonuna alınmadı. Kamil Atak'ın yakınlarından oluşan 100'ü aşkın kişi Adliye binası yanında bulunan petrol ofisinde bekletiliyor. Atak'ın yakınlarının takım elbise giydikleri ve silahlı oldukları gözlendi. Adliye çevresinde çok sayıda polis ekibi, yoğun güvenlik önlemleri alırken, adliye binası çevresindeki binalara keskin nişancı polisler yerleştirildi. Adliye içinde duruşma sürerken, dışarıda da toplanan kayıp yakını ailelerinin bekleyişleri sürüyor.

Cizrede'de 1993 yılında Cizre İlçe Jandarma Komutanlığında bölük komutanı olarak göreve başlayan Cemal Temizöz' ve ekibi toplan 55 faili meçhul cinayetten sorumlu tutuluyor. 765 sayılı TCK'nın 'Adam öldürmek', 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' ve 'Adam öldürmeye azmettirmek' suçlarını işledikleri belirtilen Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atak'ın 7, Temer Atağ'ın 2, Adem Yakin'in 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.

DİYARBAKIR-DİHA