16 Eylül 2009 Çarşamba

Zeydi: Ben hürüm, ülkem hâlâ esir


avuşmaya kurbanlar feda Basın toplantısına Irak bayrağına sarılı ve güneş gözlüklü gelen Zeydi, ön dişlerinden biri eksik olduğundan zor konuştu. Kızkardeşine sımsıkı sarılan gazeteci için çalıştığı TV üç koyun kurban etti. 12 koyunun kurban edilmek için beklediği evinin önünde tüm mahalleli dans etti. Çocuklar ‘Milli birliği tesis etti’ yazılı Zeydi posterleri taşıdı

BAĞDAT - ABD’nin Irak’ı işgaline karşı en doğrudan protestoya imza atıp geçen yıl 14 Aralık’ta dönemin başkanı George W. Bush’a pabuç fırlatan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi, 9 ayı demir parmaklıklar ardında geçirdikten sonra dün nihayet özgürlüğüne kavuştu. Eylemiyle hem tarihe geçen hem de dünya çapında ünlenen Zeydi, düzenlediği basın toplantısına ön dişlerinden biri kırılmış halde çıkarak, hapiste ağır işkenceden geçirildiğini anlattı.
Zeydi, başkanlığının bitiminde Irak’la varılan Amerikan güçlerinin statüsü anlaşması vesilesiyle Bağdat’ta Irak Başbakanı Nuri Maliki ile basın toplantısı düzenleyen Bush’a, 42 numara ayakkabılarını fırlatıp, “Bu sana elveda öpücüğü, köpek” diye bağırmıştı. Bush atikliği sayesinde ayakkabıdan kurtulmuştu. Maliki’nin korumaları tarafından tekme tokat salondan çıkarılmış olan Zeydi, dün çalıştığı El Bağdadiye televizyonunun ofisinde şöyle konuştu: “O zaman Maliki akıbetimden emin olmadan gözüne uyku girmediğini söylemişti. Ama en feci işkencelerden geçirildim. Elektro şok verdiler, kablo ve demir sopalarla dövdüler, su döküp ayazda bıraktılar.” Gardiyanların Bush yönetiminin meşhur ettiği suda boğulma hissi yaratan ‘waterboarding’ işkencesini de uyguladığını söyleyen Zeydi, Maliki’den özür beklediğini belirtti.

‘Komşuları böldüler’
Arapların ‘kahramanı’ 30 yaşındaki gazeteci, “Artık hürüm, ama vatanım hâlâ esir. Ben bir kahraman değilim, ama tavrım ve görüşlerim var” vurgusu yaptı. “Özgürlük adı altında işgal ettiler, ama kardeşleri, komşuları böldüler, evlerimizi sonsuz matem çadırına, sokaklarımızı mezarlığa döndürdüler. İşgalciler postallarının altına alarak ülkemi aşağılamak istedi. Ülkemin acı çektiğini, Bağdat’ımın yandığını, halkımın öldürüldüğünü görmekten utanç duyuyordum” diyen Zeydi, bunların sorumlusu olan adama hakaret etme fırsatını kullandığını belirtip ekledi: “İyi tepki verdim, suçlu Bush’un suratına pabuçlarımı atarak, yalanlarını ve işgalini reddettiğimi gösterdim.” “Bu korkunç servisler, ABD’nin istihbarat ser-visleri ve bağlantılı olanlar, beni direnişçi bir devrimci olarak izleyerek öldürmek için her çabayı gösterecek. Burada tüm yakınlarımı uyarıyorum, beni tuzağa düşürüp öldürmek ya da fiziksel, sosyal ve mesleksel olarak ortadan kaldırmak için her aracı kullanacaklar” kaygısını aktaran Şii gazeteci, artık Iraklı dul ve yetimlere yardım dahil insani çalışmalara odaklanacağını söyledi.
Zeydi’nin güvenliğinden kaygı duyduğu için iki gece gizli yerlerde yatıp yarın Yunanistan’a gideceğini ve muayeneden geçeceğini belirten kardeşi Uday, “Irak halkını, Müslüman âlemi ve tüm dünyadaki özgür insanları kutlarım. Bush ne zaman geriye bakıp yaşamından bir sayfa çevirse, karşısında Muntazır’ın pabuçlarını bulacak” dedi.

Hediyelere boğuluyor
Eylemi simgeleşen, hemen her ülkedeki protestolarda kullanılan ve internet oyunlarına konu olan Zeydi’ye yabancı bir başkana saldırıdan verilen üç yıl hapis temyizle ve iyi halden bir yıla inmişti. Kahire merkezli El Bağdadiye’nin maaşını ödemeyi sürdürdüğü ve patronunun yeni bir evle ödüllendirmeyi vaat ettiği Zeydi’ye büyük Arap kanallarından iş teklifleri, işadamlarından son model spor otomobiller gibi hediyeler yağıyor. Bağdat’tan Gazze’ye Arap babalar kızlarını ona gelin vermek için yarışıyor. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin kızı Ayşe, Zeydi’nin adını taşıyan cesaret madalyası dağıtmaya başladı. Bir Suudi işadamı da pabuçların tekine 10 milyon dolar ödemeye istekli. (Dış Haberler)