11 Eylül 2009 Cuma

Maden ocağı mezar oldu!

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü Kilimli İşletmesi maden ocağında 10 Eylül günü sabah saatlerinde meydana gelen göçükte kalan Caner Albuzlu (30) ve Ali Ziya Kısaboyun (31) iş cinayetine kurban gitti.

2 işçi öldü

18 saati bulan arama-kurtarma çalışmaları sonucu akşam 20.00 sularında Kısaboyun’un, sabah 01.00 sularında ise Albuzlu’nun cesedine ulaşıldı.

Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü önünde 2 işçi için yapılan törene işçilerin yakınları ve iş arkadaşları katıldı.

Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek

20 bin 814 kişinin katıldığı kurayı kazanarak işe girmeye hak kazanan işçiler kendilerini geride kalan işsizler ordusuna kıyasla “şans”lı görürken, kölece çalışma koşullarına razı oldular. Caner Albuzlu'nun, iş koşullarının ağırlığından yakınmasının, arkadaşının “artık hiç bir yerde ekmek yok, işini aksatmamalısın” tepkisiyle karşılaşması bunun bir örneği sadece.

Dinamit patladı 1 işçi öldü

Yine Zoguldak’ın Gedik beldesinde özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen dinamit patlamasında ise 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı.

Patlama, 10 Eylül günü saat 20.00 sularında Karadon Mahallesi Damarlı Mevkii'ndeki özel bir şirkete ait maden ocağında meydana geldi.

Nevzat Ovaz isimli işçi, galeri açmada kullanılan dinamitin kazayla patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Cemal Ayaş isimli işçi ise yaralandı ve Zonguldak Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Maden ocakları bugüne kadar bir çok işçi için mezar olmuşken, yaşanan göçükler ve iş “kazaları” bir tesadüf değildir. Patronların kar hırsının hüküm sürdüğü bir düzende işçiler için yaşamak bir tesadüfe dönüşmektedir.