Kocaeli emek ve demokrasi güçleri, lastik işçilerini yalnız bırakmayacak. Lastik-İş Sendikası yöneticilerinin, sendika seçimleri için aday olmak isteyen işçiler üzerinde kurduğu baskıya karşı çıkan sendikacılar, yaşananların tüm sendikal camiayı ilgilendirdiğini söylediler. Bu nedenle tüm şubeleri ve genel merkezleri sürece müdahale etmeye çağıran sendikacılar, işçilerin özgür iradeleri ile seçim yapmasının sağlanmasını istiyorlar.
YAŞANANLARI HERKES BİLİYOR
SES Kocaeli Şube Başkanı Hüseyin Gülseven, “Lastik-İş Kocaeli Şubesi’nde yaşananları, tüm Kocaeli kamuoyu gibi SES Kocaeli Şubesi olarak ve birey olarak takip etmekteyiz. Sendikaların sahipleri işçilerdir. Lastik-İş Kocaeli Şubesi’nde delege seçimleri sürecinin antidemokratik bir şekilde yürütüldüğü tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Sendikaların sahibi olan işçilerin sendikalara alınmaması, delege adaylıklarının engellenmesi, kabul edilemeyecek hareketlerdir. Beklentimiz, bundan sonraki süreçte lastik işçilerinin demokratik ve özgür bir ortamda seçimlere katılması, Lastik-İş Kocaeli Şubesi’nin de bu konuda hassasiyet göstermesidir” dedi.
SENDİKA AĞALIĞI
Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Akyol, işçilerin iradesini yok sayan bir sendika ağalığı anlayışıyla karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti. “Arkadaşlarımız bir yılın üzerinde bir zamandır mücadele etmekteler. Ama bu mücadelelerinde sendikalar ve diğer demokratik kitle örgütlerinden yeterince destek alamadılar” diyen Akyol, Lastik-İş’in bu uygulamalarının durdurulamaması halinde, yalnızca DİSK içinde değil tüm sendikalar içinde de bir belirsizliğe sebep olacağını söyledi. Akyol, sözlerine şöyle devam etti: “İşçilerin sendikalara olan güvenlerinin azaldığı günümüzde, bu tür davranışlar, sendikaların yapısını daha da aşağılara çekecektir. Bu nedenle, lastik işçilerinin mücadelesi, yalnızca kendilerini değil tüm işçileri ilgilendirmektedir.”
GELİŞMELER UTANÇ VERİCİ
Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan da kriz sürecinde Kocaeli’nde yaşayan işçi ve emekçilerin mücadele eğilimi içinde olduklarını, ancak sendikaların gereğini yapamadıklarını belirtti. Kaplan, “Bu süreçte defalarca sendikalarla görüşmemize rağmen, geçmişte önemli deneyimler biriktirmiş Kocaeli Sendikalar Birliği Platformu’nun yan yana gelmesini sağlayamadık. Tek tek görüştüğümüz sendikacıların, sorun ve sıkıntıları belirtmelerine rağmen yan yana gelmemek için çeşitli bahanelere sarıldıklarını bizzat gördük” diye konuştu.
Lastik-İş Sendikası’nda yaşanan gelişmelerin utanç verici olduğunu belirten Kaplan, şöyle devam etti: “Bir taraftan Pirelli, Brisa, Goodyear’da işçiler patron tarafından işten atılıyor. Diğer taraftan işçiler tarafından seçilmiş temsilciler görevlerinden alınıyor. Atılan işçilerin mevcut yönetime muhalif işçiler olması bize bir şeyler anlatmaktadır. Sendikacılığın ikbal meselesine dönüştürüldüğünü gösteriyor, tek derdi ‘bu koltukta daha ne kadar oturabilirim’ anlayışını bize gösteriyor. İşçiler atılırken ses çıkarmamayı, işçiler geri alınsın diye bir mücadele başlatmamayı kimse izah edemez.”
HERKES DERS ÇIKARTMALI
Lastik işçilerinin, sendikacıların ve patronların baskılarına rağmen mücadelelerine devam ettiğini kaydeden Kaplan, gelinen aşamada herkesin ders çıkartması gerektiğini ifade etti. “İşçiler; burası bizim sendikamız, bu sendikayı biz var ettik, istediğimiz gibi seçme ve seçilme hakkımız vardır, diyor. Bu saatten sonra buraya taraf olursak acaba bir sendikanın iç sorununa taraf mı olmuş oluruz gibi bahanelerden kurtulmak lazım. Lastik-İş’te yaşananlar sadece lastik işçisine zarar vermiyor. Lastik-İş’te yaşanan gelişmeler, işçilerin, emekçilerin sendikalara olan güveninin zedelenmesine neden oluyor. Bu gelişmeler, işçilerin örgütlü mücadeleden kaçınmalarına neden oluyor. Bu nedenle, yaşananlar bütün meslek örgütlerini, sendikaları ilgilendiren bir süreçtir” diyen Kaplan, kimsenin yaşananlara seyirci kalamayacağını, herkesin bu konuda sözünü söylemesi gerektiğini belirtti.
Eğitim Sen Şube Başkanı Veysel Kaplan, Kocaeli’ndeki emek ve demokrasi güçlerinin taleplerini şöyle sıraladı: “Sendika içi demokrasi işletilsin. İşçiler kendi özgür iradeleriyle kendi seçimlerini gerçekleştirsinler. İşçi nasıl bir sendika yönetimi istiyorsa, bunun önündeki engellere herkesin karşı çıkması lazım. Öncelikle Kocaeli’ndeki sendikalara ve Türkiye’deki bütün sendikalara bu sürece taraf olmaları gerektiğini söylüyoruz. Yoksa bunun sorumluluğu, bunun günahı, sadece mevcut Lastik-İş Şubesi’nin değildir; bu süreci izleyen sendikaların da yakasına bir leke olarak yapışacaktır.”
AKADEMİSYENLER DE İŞÇİLERİN YANINDA
Lastik-İş Sendikası Kocaeli Şubesi’nde işçilerin delege seçimlerine katılmalarının engellenmesi ve fabrikada delege adaylarına yapılan baskılara, Kocaeli emek ve demokrasi güçleri tepki gösterdi.
Önceki gün Eğitim Sen Kocaeli Şubesi’nde “Lastik-İş Kocaeli Şubesi’ne, Lastik-İş Genel Merkezi’ne ve DİSK’e açık mektubumuz ve çağrımızdır” başlığıyla yapılan basın açıklamasına, Kocaeli’ndeki sendikacılar, aydınlar ile aralarında Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof. Dr. Cengiz Erçin, Prof. Dr. Ümit Biçer, Prof. Dr. Şükrü Hatun, Doç. Dr. İsmail Şiriner, Doç. Dr. Yücel Demirer, Yrd. Doç. Dr. Özlem Özkan, Yrd. Doç. Dr Betül Urhan, Yrd. Doç. Dr. Seydi Çelik’in de bulunduğu akademisyenler de destek verdi.