1 Eylül 2009 Salı

KCK Eylemsiz Kararını uzattı


KCK, bugün sona eren eylemsizlik sürecini, Ramazan ayı sonuna kadar uzatma kararı aldı. KCK, bayramdan sonra halkın ve demokratik kamuoyunun yaklaşımına göre yeni bir karar alacaklarını bildirdi.

ANF'de yer alan habere göre, KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı, 15 Ağustos'da 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne kadar uzattığı eylemsizlik sürecini bir kez daha uzattığını duyurdu.

Barış eylemcilerini selamladı

KCK açıklamasında şu ifadeler yer aldı “Bugün halkımız ve Türkiyeli barış sever güçleri, hem Kürt sorunun çözümünün onurlu bir barıştan ve demokratik çözümden geçtiğini hem de sorunun muhatabının Önder Apo ve Kürdistan özgürlük hareketi olduğunu bir kez daha ortaya koymuşlardır. Tüm barış eylemcilerini içtenlikle selamlıyor, göstermiş oldukları fedakarlıklarından dolayı kutluyoruz. 1 Eylül Dünya Barış günü vesilesiyle başta Amed’in muhteşem barış mitingi olmak üzere diğer kentlerdeki miting alanlarında yükselen barış ve demokratik çözüm çağrıları konusunda Kürdistan Özgürlük Hareketi olarak üstümüze düşen sorumluluğun gereklerini yerine getirme bilinciyle hareket edeceğimizi belirtiyoruz.”

KCK, 13 Nisan’da tek taraflı eylemsizlik kararı aldıklarını hatırlattı. Geçen süre içerisinde Türk devletinin somut, elle tutulur ve kamuoyunu tatmin edecek ciddi bir adım atmadığının altını çizdi. açıklamada, askeri saldırılara ve halka üzerinde estirilen teröre devam edildiği belirtti.

Bakan Atalay daha da geri düştü

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın dün yaptığı basın toplantısını değerlendiren KCK, açıklamanın süreci geriye çektiğini kaydetti. KCK şunları ifade etti: “İçişleri Bakanı, dün yaptığı açıklamada ise süreci daha da geriye çekerek, toplumsal beklentilerin tam tersine bir tablo çizmiştir. Kürt halkının ismini bile ağzına almamış, sorunu milli birlik projesi olarak tanımlamış ve Özgürlük Hareketini tasfiye etmeyi amaçladıklarını ve herhangi bir anayasa değişikliğinin gündemlerinde olmadığını açıkça ortaya koymuştur. Kürt halkının hassasiyetlerini dikkate almamıştır. 12 Eylül darbesinin bir eseri olan mevcut anayasada değişikliğin yapılmayacağını söylemek, Kürt sorunun çözümü konusunda hiçbir şey yapmayacağı anlamına gelmektedir. Sorunun çözümü için hiçbir şey belirtmeyen İçişleri Bakanı daha çok Genelkurmay'ın çerçevesini çizdiği kırmızı çizgileri kendisi de ifade etmiş ve bir ay önce yaptığı konuşmanın daha da gerisine düşmüştür.”

Kayıpların sorumlusu Türk devleti

KCK, devletin Kürt ulusal hareketini tasfiye etme politikasını terk etmesi gerektiğini belirtti. Operasyonlarda yaşanan kayıpların tek sorumlusunun Türk ordusu olduğunu kaydetti. KCK, “Geliştirdiğimiz eylemsizlik kararına uyulması halinde tek bir damla kanın akmayacağı kesindir. Ancak eylemsizlik pozisyonunu sürdürdüğümüz Newroz 2009’dan bu yana Türk ordusu toplam 151 operasyon gerçekleştirmiş ve bu operasyonlarda yaşanan zorunlu temaslarda toplam 54 HPG gerillası şehit düşmüştür. En az bu sayı kadar askerin de yaşamını yitirdiği açıktır. Bu ısrarlı operasyonel duruşun amacının süreci baltalamak olduğu açıktır.” dedi.

Eylemsizlik sürecini Ramazan bayramının son gününe kadar uzatma kararı aldıklarını belirten KCK, bu süre içerisinde Türk devletinin tavrının da yakından izleneceğini ifade etti. Abdullah Öcalan'ın sunduğu yol haritasına el koyan Türk devletinin tavır ve tutumunu yakından izleyerek, değerlendirme yapacağını bildirdi.

Açıklamada şöyle denildi: “Ayrıca Kürt sorunun demokratik çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesini hedefleyen yol haritası ekseninde yaklaşarak, halkımızın ve demokratik kamuoyunun yaklaşımını dikkate alarak eylemsizlik sürecini bayramdan sonra uzatılıp-uzatılmayacağına karar verilecektir. Halkımızı ve tüm barışseverleri bu süre içinde gerçek ve onurlu bir barış için mücadele etmeye, Türk devlet ve hükümetini de Önderliğimizin hazırladığı yol haritasının kamuoyuna açıklanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çağırıyoruz.”