31 Ağustos 2009 Pazartesi

1 EYLÜL BARIŞ VE MÜCADELE GÜNÜ


Dünyanın başına bela olan Hitler faşizmi, 1 eylül 1939’da Polonya’yı işgal ederek 2.emperyalist genel paylaşım savaşını başlattı. Başında Sosyalist Sovyetler Birliğinin bulunduğu dünya proletaryası ve halklarının zorlu mücadelesi sonucunda, emperyalist savaş gelişimi içinde 1941’den sonrası Hitlerin sosyalist Sovyetler Birliğine saldırmasıyla anti-faşist savaşa dönüştürüldü.
Anti-faşist savaşın gelişimi soncunda Almanya, Japonya, ve İtalya’nın oluşturduğu faşist kamp yenilgiye uğratıldı. En son ağustos 1945’de Japonya’nın yenilmesiyle üçlü faşist kamp teslim bayrağını çekti. Böylece sonraki süreçte, 2.emperyalist paylaşım savaşının başlatılmasının günü olan 1 eylül, emperyalist savaşa ve faşizme karşı barış ve demokrasi günü olarak işçi sınıfı ve emekçi halklar tarafından anılmaya ve kutlanmaya başladı.
Bugünde dünya proletaryası ve halkları, barış yanlıları 1 Eylül’ü yeni bir emperyalist paylaşım savaş tehlikesine ve faşizme karşı barış ve özgürlük günü olarak kutluyorlar, emperyalist savaş vahşetini yaşamak istemiyorlar. Emperyalist soygun çeteleri ve onların çeşitli ülkelerdeki uşaklarının emperyalist savaşa ve faşizme karşı barış ve demokrasi için mücadele günü olan 1 Eylül’e sahip çıkmaları sahtedir. Çünkü onlar barışında, özgürlüğünde esas düşmanlarıdır.