
SEL FELAKETI KAPITALIST SISTEMIN IFLASIDIR
Paylaş
Bugün, 10:50 | Notu Düzenle | Sil
Bilanço ağır oldu: Onlarca ölü, onlarca kayıp...
7 Eylül gününden itibaren başlayan yağışların ardından Trakya ve İstanbul'da büyük bir felaket tablosu ortaya çıktı.
Tekirdağ il ve ilçelerinde ve İstanbul'da yağışlarda 32 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor.
Ölü ve kayıplar her geçen saat artmaya devam ediyor. Ayrıca bölgede hayat büyük ölçüde felç oldu. Birçok ev yıkılırken, köprüler ve yollar çöktü, yerleşim merkezleri sular altında kaldı.
Yaşanan bu felaket tablosu, düzenin yaşadığı çürümüşlüğün ve iflasın bir sonucudur. Toplumsal servetin burjuvaların elinde çarçur edilip insanların kaderlerine terk edildiği bir düzende bu tür felaketler kaçınılmazdır. Bütçesinin büyük bölümünü silahlanmaya harcayan, büyükçe bir bölümünü de burjuvaziye aktaran bir düzende başka türlüsü olmaz.
Kentlere ayırdığı sınırlı kaynakları yoksulluğu ve sefaleti gizlemek üzere kullanıp alt yapıyı önemsemeyen bir düzende yağmur sularının felaket olup insanları yutması kaçınılmazdır. Milyonlarca lirayı burjuvaların yaşam alanlarını lale bahçelerine çevirmek için kullananlar ve felaket anlarında hayat kurtarmak için birkaç tane helikopter almayan bu düzen ve belediyeleri insana ve insan hayatına düşmandır. Bunun için yağmur değil, düzen öldürüyor.
İşte düzenin yarattığı bu felaketin tablosu:
İstanbul’da çok sayıda ölü ve kayıp...
Yağışlar İstanbul'da da can kayıplarına yol açtı. Her geçen saatte ise ölü ve kayıp sayısı haberleri artıyor.
Dün, yağışlar Silivri, Çatalca, Hadımköy, İkitelli, Sultangazi, Avcılar, Küçükçekmece, Kartal, Pendik ve Tuzla'da etkili oldu. Silivri ve Çatalca'da su baskını nedeniyle evlerinde mahsur kalan vatandaşlar, itfaiye ekiplerince çıkarıldı. Silivri Yeni Mahalle Gül Sokak'ta oturan 70 yaşındaki felçli Remzi Demir, evi su baskınına uğrayınca, boğularak can verdi. Kartal-Pendik arasındaki Yunus Tren İstasyonu'nda sel sularıyla dolan yaya altgeçidi kullanamayan bir kadın, raylardan geçmeye kalkınca tren çarpması sonucu hayatını kaybetti.
Yoğun yağış nedeniyle Arnavutköy, Sultangazi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Bahçelievler, Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde de su baskınları, sele neden oldu. Ayamama, Tavukçu ve Papaz dereleri taştı. Çatalca bölgesinde yaşanan yoğun yağış nedeniyle Kovukdere mevkinde bir kişi kaybolurken Silivri'de evini su basan bir kişinin kalp krizinden öldüğü, bir çocuğun ise halen kayıp olduğunu bildirildi.
Halkalı ve İkitelli’de can pazarı; yolcular kurtarılmayı bekliyor
Atatürk Havalimanı’na giden İkitelli Basın Ekspres yolu sel sularıyla doldu. Kime yerlerde 2 metreyi bulan sel sularının yolu kapaması ile yolcu ve sürücüler araçların üzerinde kurtarılmayı bekliyor. Aralarında TIR’ların da bulunduğu yüzlerce araç sürüklendi.
Başakşehir girişindeki bir TIR garajındaki araçlar, suya kapılarak havalimanına gidiş yolunu kapadı.
TIR garajında bulunan sürücü ve çalışanlar da suya kapılarak kayboldu.
İkitelli TIR garajında araçlarında uyuyan TIR şoförlerinden 6 kişi boğularak yaşamını yitirdi. 50 kişi yaralı olarak kurtarıldı. İkitelli köprü altında da itfaiye ekipleri 2 kişinin cesedine ulaştı.
7 kadın işçi atölyelerine gitmeye çalışırken can verdi
Halkalı Pameks Tekstil’de çalışan kadın işçilerin servisleri sular altında kaldı. 3 işçi kurtarılırken, 7 işçi yaşamını yitirdi.
Halkalı'da bir başka tekstil firmasında daha 2 kişinin cesedine ulaşıldı.
Başakşehir ilçesinin ara yollara büyük ölçüde kapandı. İlçeye bağlantı sağlayan yollarda ulaşım aksadı. Ara sokaklar sel sularıyla doldu.
Ayamama ve Tavukçu dereleri yağış nedeniyle taşarken dere yakınlarındaki bir bina da yıkıldı.
Yeni Bosna’daki bazı fabrikaları da su bastı. Fabrikalardaki bazı eşyalar suyla birlikte çevreye yayıldı.
Çatalca Devlet Hastanesi'nin polikliniklerini de su bastığı, itfaiye ve orman bölge müdürlüğü ekiplerince suyun tahliye edilmeye çalışıldığı belirtildi. Yağıştan dolayı çok sayıda araç yollarda mahsur kaldı. Rögar kapakları patladı, yollar sular altında kaldı.
Tekirdağ’da 7 ölü ve çok sayıda kayıp...
Tekirdağ'ın Saray İlçesi'ne bağlı Bahçeköy ve Güngörmez köylerinin yakınından geçen Kambursöğüt Deresi, aşırı yağışlar nedeniyle gece 03.30 sıralarında taştı. Taşkın, iki köydeki çok sayıda evi sular altında bıraktı. Bazı ağıllarda bulunan büyükbaş hayvanlar telef oldu. Güngörmez köyü mevkinde bulunan ve sular altında kalan bir hayvan çiftliğinde 5 kişilik aile ve 2 kişi kayboldu. Saray İlçesi'ne bağlı Güngörmez Köyü'nde Ahmet Topaloğlu'na ait çiftlikte çalışan 40 yaşındaki Fatih Çakar, eşi 30 yaşındaki Handan Çakar, çocukları 12 yaşındaki Büşra Çakar, 8 yaşındaki Berna Çakar ve 6 yaşındaki Afra Çakar oldukları belirlendi.
Ekiplerin yaptıkları çalışmalar sonucunda ilk önce aileden altı yaşındaki Afra Çakar'ın cesedine ulaşıldı. 12 yaşındaki Büşra Çakar'ın cesedi de, kardeşi Afra gibi aynı bölgede saman balyaları arasında bulundu.
Bölgede yapılan aramalarda kayıp oldukları daha önce bilinmeyen Fatma ve Mustafa Bilgin çiftinin cesetleri de Bahçeköy ile Güngörmez köyleri arasındaki Sefaalan köprüsü yakınlarında bulundu.
Çanakkale’de deniz ulaşımı durdu
Çanakkale’de şiddetli poyraz nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada'ya deniz ulaşımı sağlanamadı. Özellikle Kuzey Ege Denizi'nde etkili olan fırtına, Gökçeada-Kabatepe ile Bozcaada Geyikli hattındaki arabavapur seferlerini olumsuz etkiledi. Çanakkale Boğazı’nı geçmek üzere yola çıkan yerli ve yabancı bandıralı 25 gemi ise Şarköy açıklarında demirledi.
Bu düzenden hesap sormak ve artık onun altında ezilip ölmemek için mücadeleyi yükseltmeliyiz