21 Aralık 2008 Pazar

Adana’da Binlerce Alevi Haykırdı; Maraş’ı Unutmadık! Unutturmayacağız!

Adana'da, 21 Aralık 2008 tarihinde Maraş Katliamı'nın 30. yıldönümünde binlerce Alevi , demokrat ve devrimcinin omuz omuza vererek, faşizmi lanetledi. Binlerce Alevi, K. Maraş Katliamı'nın sorumlularının yargılanmasını istedi, “Katil devlet hasep verecek” diye haykırdı.

Binlerce Alevi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, diğer Alevi Dernek Bileşenleri'nin de desteklediği mitinge, “Devletin gizli arşivlerinin açıklanması ve Maraş Katliamı'nın sorumlularının yargılanması" talebini haykırdı. “Maraş Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız” diye sokakları dolduran Aleviler, onlarca Alevinin ve devrimcinin katledildiği Maraş Katliamı, “Gün gelecek, devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganıyla lanetledi, katliamın gerçek faillerinin devlet ve sivil faşist çeteler olduğuna dikkat çekti. Mitinge, Alevi Bektaşi Federasyonu ile aralarında DİSK, KESK, TMMOB, DTP, devrimci dergi çevreleri, demokratik kurumlar ve çok sayıda yöre demokratik kurum ve dernek destek verdi. Aralarında Adıyaman, Malatya, Sivas, Ankara, İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu iller ile çevre kentlerden katılım sağlandı. Binlerce kişi, “Maraş Katliamını unutmadık, unutmayacağız”, “Maraş'ın hesabını soracağız”, sloganlarıyla Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdü. Mitingde, "Gizli arşivler açıklansın”, “Maraş katliamını unutmadık”, “ Madımak müze olsun”, “Zorunlu din derslerine hayır”, “Eşit yurttaşlık hakkı” yazılı dövizler vb. taşındı.

.Kortejlerin Uğuru Mumcu Meydanı'nı girmesinin ardından miting programı başladı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adana Şube Başkanı Metin Çelik, tertip komitesi adına kısa bir konuşma yaptı, “Biz devlete güvenmiştik, onun nüfus cüzdanını taşıyoruz. Ama, 30 yıl önce Maraş'ta yaşananlarla, o nüfus cüzdanları yakılıp atıldı" dedi. Çelik, Maraş katliamının hesabını sormak için alanlarla olduklarını söyledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş mitingin ana konuşmasını yaptı. Gümüş, “Maraş'ın üstünün örtülmesi günahtır, insanlık suçudur. Maraş katliamı, Alevilerin tarihinde bir başka Kerbalıdır. Nasıl ki Kerbala hala içimizde kanıyorsa, Maraş'da 30 yıl sonra dahi dün gibi kanamaktadır. Çünkü 1977 1 Mayıs'ı gibi, Sivas gibi, Çorum gibi, Gazi gibi Maraş'ın da hesabı sorulmamıştır" dedi. Gümüş, AKP hükümetinin Alevi açılımına işaret etti, “Katiller milletvekili seçilirken, utanmadan bizlere katliamları unutmamızı istiyorlar” diye konuştu. Gümüş, Maraş katliamını unutmayacaklarını, unutturmayacaklarını ifade ederek, Maraş katliamıyla yüzleşilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlere değinen Gümüş, “Hepimizi tarihi bir görev bekliyor. Her oyu barış, kardeşlik, insan hakları ve düşünce özgürlüğü için kullanacağız” dedi. Yüz bin Alevi'nin Ankara'da bir araya geldiğini hatırlatan Gümüş, “Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesi ve Madımak Oteli'nin müze haline getirilmesi" taleplerini yineledi.

Avrupa Alevi Birliği Başkanı Turgut Öke de yaptığı konuşmada Maraş katliamı kınadı, sorumluların yargılanmasını istedi. Miting, Maraş katliamında yakınlarını kaybeden Ozan Emekçi'nin konseriyle sona erdi. coşkulu gecen miting, Maraş katliamını protesto yıl dönümde faşist katliamlara ve anti-faşist mücadeleyi ileriye taşımak bakımından önemli bir adım oldu.