28 Aralık 2008 Pazar

KRİZE KARŞI EMEKÇİLER SOKAKTA

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin çağrısıyla Türkiye’nin dört bir yanında yapılması kararlaştırılan Krizin bedelini Sermaye ödesin" meşaleli eylemleri 27 Aralık akşamı hayata geçirildi. Yapılan yürüyüşlerde “Krizin bedelini sermaye ödesin!” sloganı ön plana çıktı. İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir,inop, Mersin. trabzon Yalova, Samsun ve Sivas’ta binlerce kişi meşalelerini kapitalizmin karanlığına karşı yaktı.
İstanbul’da Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu ve Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu’nun da ortaklaştığı meşaleli yürüyüş için binlerce emekçi saat 18.00’da Taksim Tramvay Durağı’nda toplandı .
Krize karşı fabrika işgalleri,direnişleri, basın açıklamaları ve sokak eylemleri ile biriken tepki İstanbul’da gerçekleştirilen eylemde de kendini gösterdi.
Meşalelerini yakarak toplanmaya başlayan kitlenin önü polis panzerleri ve çevik kuvvet ekipleriyle İstiklal Caddesi girişinde kesildi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy, TMMOB yöneticileri ve “krizin faturasını ödememek” için eyleme katılan direnişçi işçiler de eylemde yerlerini aldılar.
Binlerce emekçiye “basın açıklaması yapıp dağılın” diyen İstanbul Emniyeti, polis barikatını bir süre sonra açmak zorunda kaldı.
Krizin bedelini ödememek için direnenler yürüdü!
En önde “Krizin bedelini sermaye ödesin İşten atılmalar yasaklansın” ortak pankartının yer aldığı yürüyüşe Kartal Samandıra’da işten atmalara karşı direnen ÜNSA işçileri, Ümraniye Dudullu’daki fabrikaları önünde direnişlerini sürdüren Sinter Metal işçileri, Limter-İş üyesi Levent Akhan da katıldı.
Coşkulu sloganlarla İstiklal Caddesi boyunca yürüyen beş bine yakın emekçi “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Krizin bedeli patronlara!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşten atmalar yasaklansın!” sloganlarını atarak Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Siyonist İsrail'in Filistin halkının üzerine yağdırdığı bombalara karşı "Filistin halkı yalnız değildir!" sloganını atan kitle emperyalist işgal ve katliamları lanetledi.
Devrimci kurumların, siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin de pankart, döviz ve flamalarıyla katıldığı eylemde basın açıklamasını KESK Genel Başkanı Sami Evren yaptı.
Selam olsun direnen işçilere, emekçilere!
Yapılan meşaleli yürüyüşün anlam ve önemi üzerine cümlelerle açıklamaya başlayan Evren, krize direnen işçi ve emekçileri şu sözlerle selamladı:
“Bugün ülkenin bütün illerinde örgütlerimizin çağrısıyla biz emekçiler bir kez daha gezengenimizi yaşanmaz hale getiren kapitalizmin yarattığı karanlığa karşı meşalelerimizin aydınlığıyla haykırmak için buluştuk. Alkışlarla, ıslıklarla, sloganlarımızla pankartlarımızla yüreğimizle ellerimizde aydınlığa duyduğumuz özlemin sembolü olan meşalelerimizle bir kez daha yan yanayız.
Diyoruz ki, Arfesan işçilerine…Diyoruz ki, Sinter Metal işçilerine…Türk Philips işçilerine…Desa’da direnen Emine Arslan’a…Tezcan Galvaniz işçilerine..Grev ve toplu sözleşme hakkı için yıllardır mücadele veren kamu çalışanlarına, işten atılanlara, açlığa mahkum edilenlere selam olsun…”
Bu akşam yan yana geldiğimiz bu meydan bundan 31 yıl önce insanca, özgür, demokratik bir ülkede yaşamak için mücadele eden 36 arkadaşımızın katliyle karanlığa boğulmuş 1 Mayıs Meydanı’dır. Bu akşam biz meşalelerimizle bu karanlığı dağıtmaya, 1 Mayıs Meydanı’nı bir kez daha aydınlatmaya geldik.”
Kapitalist kriz dalga dalga yayılıyor…
Kapitalist krizin başta Avrupa ve Rusya olmak üzere yaygınlaştığına dikkat çekilen açıklamada sanayi kentlerinde 100 binleri bulan işten çıkarmaların Başbakan’ın “kriz psikolojik” söylemlerinin tersini ifade ettiği belirtildi. Doğalgaz, elektrik, gıda fiyatlarındaki artışların da ekonomik krizin büyüdüğünün bir göstergesi olduğunun altı çizildi.
Evren’in açıklaması krize karşı şu mücadele taleplerinin sıralanmasıyla son buldu:
- Hükümet IMF ile anlaşmamalıdır!
- İşsizlik fonunu sermayeye peşkeş çekecek planlardan uzak durmalıdır!
- “Piyasa dostu” sermaye aşığı, emekçi düşmanı hayalperest 2009 bütçesi geri çekilmelidir!
- Krize biz yol açmadık, faturasını da biz ödemeyeceğiz!