26 Aralık 2008 Cuma

TC YARGISININ SAÇMALIKLARI

Yine örgüt üyeliğiyle yargılanan inşaatçıların kullandığı “hastane, ihale, abi, usta, çırak, amca, dayı” gibi kelimelerin şifre olduğu belirtilerek, birer anlam yüklendi. Adana’daki 9 çocuk hakkında hazırlanan iddianamede, zafer işareti yapmaları ve evlerinde bulunan “sapan”, “Örgüt üyesi olmak” iddiası için delil olarak sunuldu. KCK Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulamalara tepki göstermek amacıyla Ekim-Kasım ayında yapılan gösterilere katıldıkları gerekçesiyle çok sayıda çocuk gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Adana’daki gösterilerin ardından İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından Şakirpaşa, Barbaros, Gülbahçe ve Dağlıoğlu mahallelerinde 11 Kasım’da düzenlenen ev baskınlarında ilk ve orta öğretim öğrencilerin de aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına alınmıştı. Ancak gözaltına alınan çocuklardan sadece Hasan Ö. (17) tutuklanmıştı. 30 kişi içinde bulunan 9 çocuk hakkında ise savcılık tarafından hazırlanan iddianame Türk yargısının niteliği açısından çarpıcı bir örnek. İddianamede yaşları 14-17 arasında değişen Agit Y., Agit B., Fevziye B., Berivan E., Hazal B., Mevlüt K., Emrah G., Hasan Ö. ve Furkan G. için “Örgüt üyesi olmak” suçlaması yapılırken, buna delil olarak sunulanlar ise skandal niteliğinde.

Zafer işareti suç unsuru

İddianamede “Örgüt üyesi olmak”la suçlanan çocuklar için gösterilen delillerin başında fotoğraflar yer aldı. Gösterilerde zafer işareti yaparken çekilen fotoğrafının bulunduğu belirtilen Fevziye B.’ye ilişkin (17) iddianamede yer alan bölüm şöyle: “Şüphelinin 19 Ekim tarihinde Gülbahçesi Mahallesi Karusu kavşağındaki korsan gösteriye katıldığı yapılan 37 nolu fotoğraf tespitinden anlaşılmıştır. İfadesinde, fotoğrafta zafer işareti yapan kimsenin kendisi olduğunu, dikkat çekmek için yaptığını, örgütle bağlantısının olmadığını, fotoğrafın çekildiği yerin evlerinin yakını olduğu söylenmiştir.”

Tutuklama gerekçesi sapan!

İddianamede dikkat çeken bir bölüm ise tutuklanan Hasan Ö’ye (17) ilişkin bölüm. İki adet fotoğraftan tespit edildiği belirtilen Hasan Ö.’nün ev aramasında Öcalan’ın bir kitabı, ve bir adet Yurtsever Gençlik dergisinin yanı sıra bulunan bir sapan içinse “Suçta kullanıldığı anlaşılan sapan elde edilmiştir” denildi.

Berivan sınıfından alınmıştı

Gözaltı operasyonlarında okulunda ders esnasında gözaltına alınan 7. sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Berivan E. de ‘Örgüt üyesi olmak’la suçlanıyor. Berivan’ın ders esnasında polis tarafından kelepçelenerek gözaltına alınması ve 3 gün boyunca gözaltında tutulması tepkilere neden olmuş, çocuğun ailesi İHD Adana Şubesi’ne başvurmuştu. Adana’daki işkence iddiaları ve 14 yaşındaki Amed Yıldırım’ın polis kurşunuyla felç olması ardından ile gönderilen müfettişler Berivan E. ile görüşmüştü.

ERSİN ÇELİK/ DİHA/ADANA