18 Aralık 2008 Perşembe

Venezüella’da işsizlik düşüyor

Dünyada yaşanan finansal krizin etkisiyle işten çıkarmalar artarken ve işsizlik oranları iki basamaklı sayılara tırmanırken Venezüella’da işsizlik aydan aya azalıyor. Son olarak 2008 yılının kasım ayındaki işsizlik oranı yüzde 6.1 olarak ölçüldü, bu sayı aynı zamanda son on yılın en düşük işsizlik oranına karşılık geliyor.

Açıklanan oran üzerine bir toplantıda konuşan Venezüella devlet başkanı Hugo Chavez, “ABD ve Avrupa’da işsizlik oranı katlanırken bizim ülkemizde düşüyor, bundan mutluyuz ve gurur duyuyoruz” derken, “Bu adını andığımız yerlerde devasa sanayi komplekslerini kapanmaya sürükleyen ve yüz binlerce kişiyi işsiz bırakan şey kapitalizmin kendisidir” sözlerini sarf etti.

Venezüella gibi bir ülkenin bu tür ekonomik başarılar sağlamasının “son derece demokratik bir sosyalist modeli” inşa etmesiyle mümkün hale geldiğini belirten Chavez, işsizlikle mücadelenin son hızla süreceğini, birçok ülkeyle yapılan ikili antlaşmalar sonucunda yapılacak yeni yatırımların işsizliği daha da azaltacağını söyledi.

[Venezuelanalysis / Latinbilgi – S.T.]