15 Aralık 2008 Pazartesi

Necla Yoldaşı Ölümünün 4.Yılında Mezarı Başında Andık


Sınırsız düşlerin elinden tutarcasına
Kavganın eşiğine katıldı
Yalnızlığın yıldız parlaklığında
Işıldıyor kavganın öfkesine
Kana bulanmış yanaklarıyla
Rüzgara teslim olmuş saçları
Alıp götürüyor onu
Sınırsız düşlerin peşinden
Sevdası su berraklığında
Kavgası özgürlük namlusunda
Türküleri şiir tadında
Özgürlüğü yüreğine nakşetmiş
Kavganın doruklarında
Direniş çığlığıydı
Son sözleri
Özgürlüğün kucağına atlarcasına
Neclamız
Türkülerini özledik
Kavganı özledik
Ve en çok da
Seni özledik
Necla Kaya yoldaşı ölümünün 4. yıldönümünde mezarı başında andık. Bir yoldaşın, “ sözlerime başlamadan önce sizleri, Necla yoldaş nezdinde devrim ve sosyalizm savaşımında yitirdiklerimiz anısına bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum” çağrısıyla başlayan anma, “ anıları mücadelemize örnek olacaktır.” Sözleriyle sürdü.
Bir yoldaş Necla yoldaşı anmanın ve ondan öğrenmenin en anlama geldiğini ve bugünkü görevlerimiz üzerine bir konuşma yaptı. Yoldaş konuşmasında “ Necla yoldaşı ölümünün 4. yıldönümünde bir kez daha saygıyla anıyoruz. Biliyoruz ki her ölüm erken ölümdür. Daha çok verimli olacağı bir dönemde Necla yoldaşı kahrolası kanser hastalığında 15 Aralık 2004 tarihinde kaybettik.
Bir ideoloji, düşünce ve hareket kendisine ölümüne bağlanmış kişilikler yaratabilmişse, bu o ideolojinin ve hareketin tarihte silinmez izler bıraktığının göstergesidir. Devrim ve sosyalizm mücadelemizde ismi belli olan, olmayan birçok özgürlük savaşçısı köleliğe, onursuzluğa ve tahakkümcü yaklaşımlara boyun eğmeyerek ve dayatılan anlamsızlığı kabul etmeyerek isyan etmiş ve mücadelemizin asıl kalıcı değerlerini oluşturmuştur. Tarihin hakkını vermek mücadeleyle birlikte özgürleşen ve güzelleşen şehitler gerçeğinde derinleşmekle ve anlam yükünü her yönüyle algılayabilmekle ve kendimizde bir devrimci kimlik ve bellek yaratmakla mümkündür.
Her toprağa gömülen yoldaşımızla bir olmaya çalışmak, yoldaşlarımızın amaçları, hayalleri, kişilik özellikleri ve özgürlük tutkuları ile daha da bütünleşmek ve bunu mutlaka başarıya dönüştürmek, davranışlarımıza onların davranışlarını, insana yaklaşımlarını örnek alarak biçim vermek, yaşamımızın en temel özgürlük denklemidir. Bu yaklaşım salt duygusal bir yaklaşım olarak ele alınamaz. Yoldaşına bağlılığın, düşmana olan öfkenin açığa çıkardığı militanlığı, özgür ve anlamlı olanın mücadeleye yönelten bilimsel bir yaklaşımdır ve örgüte,devrime ve sosyalizme soyluca bağlanmanın ifadesidir.
Ancak ne yazık ki her ölüm erken olduğu gibi Necla yoldaşın çok erkendi. Daha yapacak çok işi, üstlenecek çok sorumlulukları vardı. Kadının özgürleştirilmesi mücadelesinin ön açıcılarındaydı. Bu alanda yoğunlaşmış ve önemli ilerlemelerde sağlamıştı. Bir komünist kadın olarak, çok acılar ve ihanetler yaşadı Necla yoldaş . Ama o buna rağmen devrim ve sosyalizme olan inancında en küçük bir sarsılma yaşamadı. Doğrularda inatçılığı, kişileri tanımdaki ön görüsü ve eleştirel yaklaşımlarıyla hep yanlışların kaşısın da durdu ve kadınlara örnek komünist bir özgür kadın oldu. İyi bir yoldaş, iyi bir dost, vefalı bir kişilik ve iyi bir annede olan Necla yoldaş güzellikleriyle aramızda ayrıldı. Bugün yoldaşları olarak Onu bir kez daha saygıyla anarken özellikle kadınlar arasında devrimci çalışmasının geliştirilip ileriye doğru taşınmasının, ne kadar yakıcı bir sorun olarak karşımızda durduğunu gösteriyor.
Sevgili Necla yoldaş ölümünün 4.yıldönümünde yoldaşların olarak ; senden öğrenip ve senin gibi bilimsel bir çizgide devrim ve sosyalizm mücadelesine bağlanarak, yarım bıraktıklarını tamamlama da, devrim kavgasına daha da sıkıca sarılacağımıza, ideallerini bayraklaştıracağımıza bir kez daha söz veriyoruz “ sözleriyle yoldaş konuşmasını noktaladı. Hep bir ağızdan atılan devrimci sloganların ardından anma sona erdi. Yoldaşlar Necla yoldaşın mezarının çiçeklerle bezeyerek Ona olan görevlerini yerine getirerek ve nasıl yaşatmaları gerektikleri yönlü kararlıklarını ortaya koyuyorlardı.
Yine aynı gün Fransanın Nansi kentinde Necla yoldaşla ilgili bir anma toplantısı gerçkleştirildi. Yoldaşlar Necla yoldaşın, yaşamını ve mücadeleisni anlatarak, anılarını tazeleyerek şehitlere sahit çıkma ve onalrdan öğrenmenin önemine vurgu yaptılar.
Necla Yoldaş Ölümsüzdür!
Özgür Kadın Özgür Toplumda olur!!
Kadınların Kurtuluşu Sosyalizmle Gelecektir!
Yurtdışında DHB Okurları