29 Aralık 2008 Pazartesi

TRT'nin MARAŞ KATLİAMINI DEVRİMCİLERE YÜKLEMEYE ÇALIŞAN belgeseli BBP’liler yapmış

Dink’in, Maraş katliamının sorumluları arasında gösterildiği belgeselin konsept danışmanları BBP’li yöneticiler çıktı
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i Maraş katliamının sorumlularından biri olarak gösteren TRT belgeselinin konsept danışmanlarının da, cinayette sıkça adı geçen parti olan Büyük Birlik Partisi (BBP) üyesi olduğu ortaya çıktı.
İddiayı ortaya atan ve Maraş katliamından yargılanan Ökkeş Şendiller de, BBP’den milletvekilli olmuştu. Cinayette ve öncesinde de BBP’nin adı sıkça yer almıştı: Cinayetinin yaşandığı günlerde BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile davanın tutuklu sanığı istihbaratçı Erhan Tuncel’in fotoğrafı ortaya çıkmıştı. Cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal de mahkeme çıkışından “Yaşasın BBP, Alperen Ocakları” sloganını atmıştı.
Danışmanlar BBP yöneticisi
Belgeselin konsept danışmanlarından Hakkı Öznur, BBP yöneticisiydi ve genel başkan yardımcılığı da yaptı. Öznur, 1985’ten bu yana ülkücülerin yayın organları olan Yeni Düşünce, Bizim Ocak, Bizim Dergah, Nizam-ı Alem, Yeni Hafta, Alperen gibi dergi ve gazetelerde makaleler yazdı. Diğer konsept danışmanı Zülfü Canpolat ise BBP’nin adı “Alperen Ocakları” olarak değiştirilen eski gençlik kolu Avrupa Nizam-ı Alem Federasyonu Kurucu Genel Başkanı’ydı. Dizide metin yazarlığını ise Gazeteci Avni Özgürel yaptı.
Hayal: Yaşasın BBP
Tuncel’in, Yazıcıoğlu’nun Trabzon gezisini organize ettiği ve “Muhsin Başkan’la Yasin’in konusunu konuşacağız” dediği ortaya çıkmıştı. Bu gezi sırasında Tuncel ve Yazıcıoğlu’nun birlikte çekilmiş fotoğrafları basına yansımıştı. Azmettirici Hayal de, 2000 yılında amcasıyla birlikte BBP’ye üye olmuştu.
Cinayetten önceki eylemi olan Trabzon McDonald’s bombalamasının ardından cezaevinde bulunan Hayal, BBP MKYK Üyesi Halis Egemen ve BBP İl Başkanı Yaşar Cihan’dan 1000 YTL para ile giyecek ve eşya yardımı aldığını söylemişti. Dink davası duruşmalarına getirilen Hayal, mahkeme çıkışlarında sık sık “Başkan Yazıcıoğlu’na selamlar”, “Yaşasın BBP”, “Yaşasın Alperen Ocakları” sloganlarını atıyor.)
Ne olmuştu?

TRT-1’deki “Şahların Labirenti” isimli belgeselde, 1970’li yıllardan acıyla hatırlanan Maraş katliamı anlatılırken, olayın failleri arasında Hrant Dink de gösterildi. Belgeselde, katliamın bir numaralı sanığı olarak yargılanan ülkücü Ökkeş Şendiller’e mikrofon uzatıldı. Dink fotoğrafı ekrana gelirken Şendiller de “Hrant Dink ve arkadaşlarının örgütleri bu işleri yaptı. Zaten olaylarda ölenlerin arasında yer alan 6-7 tane sünnetsiz cesedin Alevilikle Sünnilikle ne alakası var?” dedi. Ökkeş Şendiller, eski soyadıyla Kenger, Maraş olaylarına yol açan bombayı Yılmaz Güney’in bir filminin gösterildiği sinemaya atmaktan yargılanmıştı. 19 Aralık-26 Aralık 1978’de Kahramanmaraş’ta meydana gelen olaylarda resmi rakamlara göre 111 kişi öldü. Olaylar, Türkiye’yi 12 Eylül’e götüren önemli virajlardan biri oldu.