16 Aralık 2008 Salı

KOE’nin 5. açıklaması

Suçlu Hükümet Bize Boyun Eğdiremez! 'Kanun ve düzen'in 'kutsal olmayan ittifakı' eylemleri durduramaz!

1
11 Aralık 2008 günü yine onbinlerce genç sokağa çıkarak, tüm Yunanistan’daki polis merkezlerine yönelen yürüyüşlerle öfkesini gösterdi. Sadece Atina’da 21 polis merkezi gençler tarafından kuşatıldı, polis saldırılarına taşlarla karşılık verildi, bir çok polis aracı ters çevrilerek yakıldı. Göstericiler "maskeli isyancılar" değillerdi, aksine Alexis’in öldürülmesini ve geleceklerini öldüren hükümet politikalarını protesto eden gençlerdi. Başka binlerce insan da onların yanında yer alıyordu: Aileleri, öğretmenleri, Sol’un militanları. Çoğu durumda halktan bu insanlar öne geçiyor ve kararlılıkla Özel Kuvvetler’in karşısında yerlerini alıyorlardı; gençleri koruyor, polis saldırılarına karşı direniyor ve hatta tutuklanan göstericileri polisin elinden çekip alarak özgürleştiriyorlardı.

2
Tüm ülkede yüzlerce okul, meslek lisesi ve üniversite şu anda işgal altında. Suçlu hükümetin sağ kolu konumuna açıkça terfi eden "Yunan Komünist Partisi" (KKE), öğrencilerin Genel Konseyleri’nin toplanmasını engelleme çabasında başarısız oldu. Bu sözde "sadık komünistler"in Perşembe sabahı boyunca öğrencilerin üniversiteye girmelerini engellemeye dönük utanç verici ve acınası çabası, gençliğin öfkesiyle tanıştı ve birkaç saat içerisinde panik halinde geri çekilmek zorunda kaldılar. Gençlik, resmi bir açıklamayla da "kontrol dışı gösteri ve işgallere karşı sükunet ve soğukkanlılık" çağrısı yapan sözde "sosyalist" PASOK’un ve KKE’nin "sorumlu" davranışını reddederek, 12 Aralık Cuma günü tüm Yunanistan’da yeni merkezi gösteriler yapma kararı aldı.

3
Yaşadığımız bu kritik günlerde, "kanun ve düzen"in "kutsal olmayan ittifağı" şekillenmeye başladığı gibi, iki karşıt kampın bileşimi de belirginleşmeye başladı. "Düzen"in bir tarafında büyük burjuvazi ve Karamanlis hükümeti, emirlerine amade güçlerle birlikte durmaktalar: Ana akım medya, polis, "mülkü koruyan kızgın vatandaşlar" çeteleri (bu sonuncular hükümet partisinin aşırı sağ kanat kadroları ve neonazilerden oluşuyor). Onlarla elele olarak da sözde "muhalefet" poz vermekte: PASOK’un "sosyalistleri", KKE’nin "komünistleri", bunların "sorumlu davranma" çağrıları ve Radikal Sol’a karşı açıkça iftiracı karalama saldırıları. Bu "muhalefet" Radikal Sol Koalisyon’a karşı suçlamalarını tekrar tekrar yinelemekten ve hükümet ve düzenin kutlamalarını almaktan oldukça memnun görünüyor. Aşırı sağ kanat partisi LAOS’un lideri bile, SYRIZA’nın parlamento grubunun lideri A.Alavanos’u "isyancıları korumakla" itham ediyor ve ekliyor: "Bunu söyleyen ben değilim Sayın Alavanos. Bunu sizinle aynı kökenden gelen KKE’deki arkadaşlarınız açıklıyor."

4
Diğer tarafta, kitle hareketinin cephesinde yer alanlar ise ayağa kalkmış gençlik ve Radikal Sol Koalisyonun güçleri, parlamento dışı soldan diğer sol örgütlerin güçleri yer alıyor. Gençliğin savaşçılığı ile Koalisyon’da KOE tarafından temsil edilen komünist akımın emeği, şu ana kadarki eylemlerde bu ittifaklarını korumayı başardılar ve bunu doğru bir taleple de silahlandırdılar: "Bu hükümet gitmeli!" Bizim örgütümüzün pozisyonu açık: İsyana tüm güçlerimizle katılıyoruz. İsyandan öğreniyoruz ve onu geliştirmeye, gerekli perspektifle silahlandırmaya çalışıyoruz.

5
Tüm eylemlerde KOE’nin barikatları savaşçı bir nitelik taşıdı ve birçok durumda doğrudan bizi hedef alan polis saldırıları karşısında geri adım atmadı. KOE bir çok şehirde mücadelenin inisiyatifi konumunda ve üyeleri çatışmaların örgütlenmesinde aktif rol üstleniyorlar. Patra’da lise öğrencilerinin ayaklanmasında KOE’nin katkısı belirleyici bir rol oynadı. Kavala’da KOE’nin yerel örgütü baskılara ve hükümete karşı protestonun lideri konumunda -öyle ki kentin valisi KOE’yi "isyana tahrik"le suçladı. Creta’nın tümünde KOE örgütleri sivrildiler, özellikle de Heraklio’da vilayet binasının işgalinde örgütümüz önder bir rol oynadı. Yunanistan’daki tüm diğer kentlerde de böyledir. Aynı zamanda KOE geçen Salı "İsyan haktır!" genel sloganı altında 4 sayfalık bir yayın çıkartarak bunu onbinlerce kopyayla 35 kentte dağıttı. Yunanistan Komünist Örgütü (KOE) suçluların hükümetini, zenginlerin hükümetini, halk karşıtı politikaların ve yozlaşmanın hükümetini devirme amacıyla tüm güçleriyle hareketin yükselişini sağlamak için mücadeleye devam edecektir.

İsyan haktır!
Kahrolsun Suçlu Karamanlis Hükümeti!
Katillerin Herkese Örnek Oluşturacak Şekilde Cezalandırılması!
Polis Silahsızlandırılsın – Özel "İsyan Karşıtı" Güçler Dağıtılsın!