15 Aralık 2008 Pazartesi

Irak’tan Bush’a Arap hakaretiyle veda

BAĞDAT - ABD’de 20 Ocak’ta göre-vini seçilmiş başkan Barack Obama’ya devredip Irak işgalini bitirme sorumluluğunu da halefine bırakacak olan Başkan George W. Bush, dün bu ülkeye sürpriz bir veda ziyaretinde bulunurken, Arap kültürünün en ağır hakaretlerinden birisiyle karşılaştı. Bush, ABD’nin Irak’tan çekilme takvimine dair Güçlerin Statüsü Anlaşması’nı (SOFA) Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile imza töreni sırasında Iraklı bir gazetecinin ‘ayakkabı fırlatarak’ gerçekleştirdiği saldırıya uğradı. Gazetecinin ayağından çıkarıp art arda attığı iki ayakkabıdan kendini kurtaran Bush, durumla “Sadece 10 numara olduklarını söyleyebilirim” diye dalga geçti.

Talabani: Bush en büyük dost
Önceki gece gizlice Washington’dan ayrılan ve dün öğlen Bağdat’a ulaşan Bush, sıkı güvenlik önlemleri altında Irak liderleri ve askeri komutanlarla temaslarda bulundu. Güvenliğin bir nebze düzeldiğini sergilemek üzere başkanlık sarayı el Selam’a havaalanından helikopterle gelen Bush, burada Devlet Başkanı Celal Talabani tarafından askeri törenle karşıladı. Talabani ile görüşmesi sırasında, Irak’a görevi dolmadan önce gelmekten ötürü mutluluğunu dile getiren Bush, Irak işgalini savunarak “Görev kolay değildi ama Amerikan güvenliği, Iraklıların hayalleri ve dünyada barış için gerekliydi” diye konuştu. Bush SOFA’yı da ‘Irak ile dostlukları ve Iraklıların özgür bir toplumda yaşamalarına yardım etme yönünde bir adım’ olarak niteledirdi.
Talabani de ABD Başkanı’nı ‘Ülkemizi kurtarmaya yardımcı olan Irak halkının büyük dostu’ sözleriyle övgülere boğup Irak’ın artık ‘demokrasi, insan hakları ve refah içinde olduğunu’ iddia etti.

‘İşte veda öpücüğü, seni köpek’
Bush’un asıl ziyaret sebebi olan SOFA’nın imza töreninde işler karıştı. El Bağdadi adlı televizyon kanalından Muntazer el Zaidi, ABD ve Irak liderleri kürsüde el sıkışırken, herkesin şaşkın bakışları altında iki ayakkabısını da çıkarıp peş peşe Bush’a fırlattı. El Zaidi bir yandan da ABD Başkanı’na “İşte bu veda öpücüğü, seni köpek” diye bağırdı. İlk ayakkabıyı savuşturan Bush az daha ikincisine yakalanıyordu. Gazeteci hemen etkisiz kılınıp salondan çıkarıldı. Bush, olayın şokunu “Sadece ayakkabıların numarasının 10 olduğunu söyleyebilirim” esprisiyle geçiştirmeye çalıştıktan sonra soruları sakince yanıtladı. Diğer Iraklı gazeteciler, meslektaşları adına Bush’tan özür diledi.
Irak’ta 400 kadar üste konuşlu 146 bin ABD askerinin çekilme şartını belirleyen SOFA 20011’de tam çekilme öngörürken, ABD askerinin kent ve kasabalardan 2009 Haziran’ında çıkmasını içeriyor.

Odierno kafa karıştırdı
Ancak ABD güçlerinin komutanı Raymond Odierno’un önceki gün kent ve kasabalardan çekilmeyip eğitim ve destek vermeye devam edeceklerini söylemesi şimdiden soru işaretleri yarattı. (afp, ap)