25 Aralık 2008 Perşembe

Brisa’dan sonra sıra Pirelli’ye geldi

Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikalarda ardı ardına işten atma haberleri geliyor. Lastik-İş yöneticilerinin Brisa’da 64 işçinin işten atılmasına onay vermesinin hemen ardından Pirelli patronu harekete geçti. Pirelli, 80 işçinin işine son vermek için İŞKUR’a başvurdu. Gerekçe olarak sektördeki daralmayı ve krizi gerekçe gösteren patron, dün sabah tebligatla işçi atma haberini sendika temsilciliğine bildirdi.
Bu haber üzerine Lastik-İş yöneticileri ile patron arasında görüşme yapıldı. Görüşmeyle ilgili açıklama yapan Lastik-İş Kocaeli Şube Başkanı Hasan Hüseyin Çakar, kriz tüm işkollarını etkilediğini, bunun en son örneğinin Pirelli'de yaşandığını dile getirdi. Çakar “İşçi çıkartma olmadan alınacak önlemler görüşüldü. Pirelli işvereni stoğun arttığı, üretim planlarının altına düştüğü belirtilerek, bu durumun Nisan ayına kadar kadar süreceği tahmin ettiğini aktardı. Görüşme sonucunda işverenin anlayışlı ve sendikamızın görüşlerine itibar eden yaklaşımları sonucunda Pirelli'de işçi çıkışı durdurulmuş ücretli izinlerin kullanılması yoluyla zamanın değerlendirilerek gelişmelere göre yeniden durum değerlendirilmesi yapılmasına karar verilmiştir” dedi. Varılan anlaşma gereği, 25 Aralık-2 Ocak tarihleri arasında üretimin durması kararlaştırıldı.
Lastik sektörünün krizden çok da etkilenen bir sektör olmadığını söyleyen Pirelli işçileri ise “Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizin ülkemizi de etkilemesi doğaldır, normaldir ama daha işçi çıkarılacak kadar hissedilmemiştir. Kriz işçi ücretlerini aşağıya çekmek, muhalifleri fabrikadan uzaklaştırmak için kullanılıyor” diyerek alınan karara tepki gösterdi.
Sendikayı eleştirenler atıldı
20 Aralık Cumartesi günü sendikanın işverenle anlaşması sonucu işten çıkarılan Brisa işçileri, dava açmaya hazırlanıyor. Dava sürecini görüşmek ve yasal temsilcilerini belirlemek için bir araya gelen Brisa işçisi yaşananları anlattı. İçerdeki işçilere destek olmayı sürdüreceklerini söyleyen işçiler, atılmalarına sebep olarak gördükleri sendikaya da öfkeliler.
Atılan işçilerden Seyfettin Koç, “Bu ilk 7 kişi 2004 yılında yapılan toplusözleşmeyi beğenmeyip Karacan’a tepki gösterenlerdir. Diğerleri de yine sendikacıların yaptığı yanlışları eleştiren ve muhalif listede olanlardır” diye konuştu. Lastik-İş’in örgütlü olduğu tüm fabrikalarda aynı yöntemi izlediğini belirten Koç, “Pirelli’de eleştireni döverek, muhalif olan işyeri temsilcisini atarak işçiyi sindirdiler. Brisa’da döverek yapamayacağını bildikleri için işten attırdılar” dedi. Erol Okumuş da “Atılan işçilerin tamamı ya muhalif delege listesinde yer almış, ya yapılan toplantılara katılmış ya da sendikacıları bir yerlerde bir şekilde eleştirmiş” dedi. Atılan her bir işçinin iyi çalışması nedeniyle ödüllendirildiğine dikkat çeken Erkan Ergin, “Garip değil mi bu işçilerin atılması? Açık ve net bir durum var ortada, işveren sözleşmeden bazı maddeleri istedi sendikacılar da kendilerine muhalif olan işçilerin atılmasını” diye konuştu.