22 Aralık 2008 Pazartesi

YUNANİSTAN DİRENİŞ SÜRÜYOR

Yunanistan’da 6 Aralık tarihinde 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos’un polis kurşunuyla ölmesinin ardından, tüm Yunanistan’ı saran protesto gösterileri devam ediyor. Başkent Atina ile Pire kentlerinin içinde yer aldığı Atika bölgesinin çeşitli yerlerinde çok sayıda gösteri düzenlenirken, Selanik başta olmak üzere birçok kentte de eylemler yapıldı.
Atina’nın Sindagma meydanında, Parlamento binası önünde toplanan, çoğunluğunu lise ile üniversiteli gençlerin oluşturduğu gruplar oturma eylemi yaparken, diğer bir grup da meydanda bulunan ve çevik kuvvet ekiplerince korunmakta olan dev Noel ağacının altına çöplerden oluşan sembolik hediye paketleri bıraktı. Gösteri genellikle sakin geçti, ancak güvenlik güçleri olay çıkartmaya çalışan grupları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Grigoropulos’un iki hafta önce cumartesi gecesi saat 21.00 sularında polis kurşunuyla yaşamını yitirdiği “Eksarhia” semtinde de bir gösteri düzenlendi.
Atina’nın Filadelfia semtinde dün sabaha karşı bir grup tarafından polise ait bir binaya düzenlenen molotof kokteylli saldırıda 6 polis aracı tamamen yanarken, çok sayıda aracın da zarar gördüğü bildirildi.
Yunanistan basını, göstericileri, “En Levko” ve “Best” adlı özel radyo istasyonlarını işgal ederek, kendi programlarını yaptıklarını ve bir diğer grubun Yunan Devlet Tiyatrosu’na oyun sırasında girdiğini, yaklaşık 10 dakika süresince izleyenlere seslendiklerini ve alkışlarla sahneden ayrıldıklarını duyurdu.
Olay yerinde inceleme
Bu arada, dün sabah saatlerinde Aleksis Grigoropulos’un yaşamını yitirdiği olay yerinde inceleme yapıldı. Atina 9. Sorgu Yargıcı ve Savcılık yetkilileri gözetiminde, savunma avukatlarının da katılımıyla yapılan, yaklaşık iki saat süren incelemeyle ilgili açıklama yapılmadı. İnceleme sonucu elde edilen bulguların Adli Tıp laboratuvarlarında değerlendirmeye alındığı belirtildi.
Gösterilerin başlamasından sonra yapılan 3 adet kamuoyu yoklamasının sonuçlarını açıklandı. Anketlerden, ana muhalefet partisi PASOK’un son birkaç aydır olduğu gibi iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) birkaç puan önünde olduğu sonucu alındı.
To Vima gazetesi, Yunan kamuoyunun mevcut hükümetin iş başında kalması ya da seçime gidilmesi yönünde ikiye bölündüğünü yazdı. To Vima, anketi yanıtlayanların yarısının seçim istediklerini, diğer yarısının ise hükümetin görevine devam etmesi yönünde görüş bildirdiğini kaydetti.
Araştırmaya göre, Yunan kamuoyunun yüzde 80’inin olayları, sosyoekonomik sıkıntılardan kaynaklanan bir toplumsal patlama olarak tanımladıklarını belirten To Vima, olayları Grigoropulos’un öldürülmesine verilen yanıt olarak görenlerin oranının ise yaklaşık yüzde 10’da kaldığını kaydetti.