17 Aralık 2008 Çarşamba

KÖLECE ÇALIŞMA DAYATMASINA ENTERNASYONAL DAYANIŞMA

Dünya genelinde patronlar kriz gerekçesiyle işçilere kölece çalışmayı dayatıyor. Son olarak Avrupa Birliği (AB) çalışma sürelerini haftalık 78 saate çıkaracak yasayı Avrupa Parlementosu’na (AP) getirdi. Avrupalı işçiler, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun (ETUC) çağrısıyla yasanın görüşüleceği AP önünde 16 Aralık 2008 tarihinde eylem yaptı. DİSK üyesi emekçiler de Avrupalı işçilerle dayanışma amacıyla Ankara, İstanbul, İzmir, Edirne, Gaziantep, Adana, Bursa, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir ve Kocaeli’de eylem gerçekleştirdi.
İstanbul’da “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” pankartı arkasında Söğütlü Çeşme’den Salı Pazarı’na yürüyen DİSK üyeleri ve eyleme destek veren DHB okurlarının da ortak sloganları ile işten atmalara ve temel tüketim maddelerine yapılan zamlara karşı çıktılar. Salı Pazarı girişinde açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, bütün Pazar yerlerinde “Tencerem Boş” eylemleri örgütleyerek, hükümetin politikalarına teşhir edeceklerini söyledi. Çelebi, İşyerlerinde, mahallelerde, kent merkezlerinde “kriz tartışma kürsüleri” oluşturacaklarını kaydetti.
Mücadele büyüyecek
ETUC’un Fransa’nın Strasbourg kentinde krize karşı işçi haklarını savunan bir miting düzenlediğini söyleyen Çelebi, eyleme destek vermek için DİSK bölge temsilciliklerinin olduğu 11 yerdde sokaklara çıktıklarını ifade etti. Çelebi, “Avrupa Parlamentosunun çalışma saatleri sözleşmesindeki değişiklikleri oylayacak. Avrupalı işçiler uyarı eylemi yapıyor. ‘Daha uzun çalışma sürelerine hayır! Öncelik işçi haklarının’ sloganı ile düzenlenen mitingin ardından ETUC’un eylemleri olacak. Uluslararası boyutta yaşanan ekonomik krizin faturasının işçi ve emekçilere ödetilmek istenmesine karşı mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.
Krize karşı emek cephesini büyüteceklerini ifade eden Çelebi, “Bu kriz bizim mutfaklarımızı teğet geçmedi, bu kriz çalıştığımız işyerlerini, maaşlarımızı, hayatımızı, alım gücümüzü teğet geçmedi. Hergün yeni bir işyerinde kötü haber geliyor. İşten atmalar ücretsiz izinler yaşanıyor, sosyal haklarımız gasp ediliyor. Krize karşı emek cephesini Türkiye ve Dünya’da büyüteceğiz. Pazar yerlerinde tencerem boş eylemleri yapacağız, kriz tartışma kürsüleri oluşturacağız” diye konuştu. Çelebi, faturayı krizi yaratanların ödemesini istedi. Hep bir ağızdan atılan: “ Kölece Çalışma Koşullarına Hayır”, “ Krizi Kriz Yaratıcılarına Yükleyeceğiz”, sloganalrıyla krize ve yoksulluğa karşı mücadeleye devam edileceği çağrısıyla eylem sona erdi .

17.Aralık.2008

İstanbulda DHB Okurları