16 Aralık 2008 Salı

İtalya'da grev: Yüzbinlerce kişi sokaklara döküldü


İtalya genelinde bugün yapılan grevde, yüzbinlerce kişi Silvio Berlusconi'nin ekonomik kriz karşısındaki politikalarını protesto etmek için sokaklara döküldü.

İtalya'nın en büyük sendikası CGIL'in çağrısı üzerine bugün ülkede yapılan grevde, işçiler, hükümetin ekonomi politikalarını protesto etmek için sokaklara çıktı. İşçilerin İtalya genelinde yaptıkları yürüyüşlerin en büyüğü Bologna kentinde gerçekleşti. Kent merkezinde yapılan ve 200 bin kişinin katıldığı yürüyüşte konuşan CGIL Genel Sekreteri Guglielmo Epifani, 'Yağmura rağmen olağanüstü bir ortam var' diyerek, eyleme katılımın yüksek olduğunu ifade etti.

Grevin özellikle İtalya'nın kuzeyindeki fabrikalarda yüksek katılımlı geçtiğini söyleyen Epifani, 'Çok sayıda işsiz ve zorlu koşullarda yaşayan insan var, işçi gelirleri çok vergilendirildi ve emeklilere yardım için hiçbir şey yapılmadı' dedi. Turin'de 30 bin, Milano'da 50 bin, Napoli'de 40 bin ve Ceneviz'de 10 bin kişi sokakta gösteri yaptı. Bu kentlerdeki ulaşım grevden etkilenmedi.

Roma'da da aralarında üniversite öğrencileri, emekliler ve işçilerin bulunduğu onbinlerce kişi 'Krizin faturasını kendiniz ödeyin' yazılı pankart arkasından yürüdü. Muhalefetin de destek verdiği bu eylemler, ülkeyi ekonomik krizin vurmasından bu yana Berlusconi hükümetine karşı ilk eylem oldu.