Türk-İş tarafından yapılan araştırmaya göre, asgari ücretli bir kişinin, bir kilo et için 8.5, zeytin için 5.5, peynir için 5, pirinç ve kuru fasulye için 4"er saat çalışması gerekiyor.Türk-İş Araştırma Müdür Yardımcısı Enis Bağdadioğlu, asgari ücretlilerin alım gücündeki değişimi yıllar itibariyle belirlemek amacıyla bir araştırma yaptı. Ekmek, et, süt, peynir, kuru fasulye, zeytin, ayçiçek yağı, margarin, şeker, pirinç, makarna gibi 11 temel gıda maddesinin değerlendirmeye alındığı araştırmada, asgari ücretli bir kişinin Ocak 2003 ve Kasım 2008"de bu gıda maddelerinden birer kilogram alabilmek için çalışması gereken süre hesaplandı.
ET-EKMEK İÇİN SÜRE ARTTI
Araştırmaya göre, söz konusu dönemde asgari ücretlinin çalışması gereken süre ekmek, et, kuru fasulye, zeytin, ayçiçek yağı, pirinç, makarna için arttı. Asgari ücretlilerinin edinmek için çalışma sürelerinin en fazla arttığı gıda maddesi 83 dakika ile pirinç oldu. Ocak 2003"de
MARGARİN İÇİN DAHA AZ ÇALIŞIYOR
Öte yandan, asgari ücretlilerin, Ocak 2003-Kasım 2008 döneminde süt, peynir, margarin, şeker gibi bazı temel gıda maddeleri için çalışması gereken sürelerde azalma yaşandı. Buna göre, çalışılması gereken süre en fazla margarin için azaldı. Asgari ücretli bir kişinin