17 Aralık 2008 Çarşamba

BİR KİLO ET İÇİN 8.5 SAAT ÇALIŞIYORLAR

Türk-İş tarafından yapılan araştırmaya göre, asgari ücretli bir kişinin, bir kilo et için 8.5, zeytin için 5.5, peynir için 5, pirinç ve kuru fasulye için 4"er saat çalışması gerekiyor.

Türk-İş Araştırma Müdür Yardımcısı Enis Bağdadioğlu, asgari ücretlilerin alım gücündeki değişimi yıllar itibariyle belirlemek amacıyla bir araştırma yaptı. Ekmek, et, süt, peynir, kuru fasulye, zeytin, ayçiçek yağı, margarin, şeker, pirinç, makarna gibi 11 temel gıda maddesinin değerlendirmeye alındığı araştırmada, asgari ücretli bir kişinin Ocak 2003 ve Kasım 2008"de bu gıda maddelerinden birer kilogram alabilmek için çalışması gereken süre hesaplandı.

ET-EKMEK İÇİN SÜRE ARTTI

Araştırmaya göre, söz konusu dönemde asgari ücretlinin çalışması gereken süre ekmek, et, kuru fasulye, zeytin, ayçiçek yağı, pirinç, makarna için arttı. Asgari ücretlilerinin edinmek için çalışma sürelerinin en fazla arttığı gıda maddesi 83 dakika ile pirinç oldu. Ocak 2003"de 1 kilogram pirinç için 2 saat 32 dakika çalışan bir asgari ücretlinin, geçen ay 1 kilogram pirinç için çalışması gereken süre 3 saat 55 dakikaya çıktı. Kuru fasulye için çalışılması gereken süre 73 dakika artarak 4 saat 14 dakikaya, et için çalışılması gereken süre 67 dakika artarak 8 saat 35 dakikaya, zeytin için çalışılması gereken süre 29 dakika artarak 5 saat 23 dakikaya, makarna için çalışılması gereken süre 17 dakika artarak 1 saat 27 dakikaya, ayçiçek yağı için çalışılması gereken süre 8 dakika artarak 2 saat 57 dakikaya, ekmek için çalışılması gereken süre 4 dakika artarak 1 saat 4 dakika ulaştı.

MARGARİN İÇİN DAHA AZ ÇALIŞIYOR

Öte yandan, asgari ücretlilerin, Ocak 2003-Kasım 2008 döneminde süt, peynir, margarin, şeker gibi bazı temel gıda maddeleri için çalışması gereken sürelerde azalma yaşandı. Buna göre, çalışılması gereken süre en fazla margarin için azaldı. Asgari ücretli bir kişinin 1 kilogram margarin için çalışması gereken süre Ocak 2003"de 2 saat 52 dakika iken, bu süre 43 dakika azalarak geçen ay 2 saat 9 dakikaya geriledi. Peynir için çalışılması gereken süre 34 dakika azalarak 4 saat 58 dakikaya, şeker için çalışılması gereken süre 24 dakika azalarak 1 saat 26 dakikaya, süt için çalışılması gereken süre 11 dakika azalarak 1 saat 3 dakikaya indi.