27 Aralık 2008 Cumartesi

Venezuela’yı örnek almayın!

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından hazırlanan ve Venezuela’daki ABD karşıtı halkçı yönetimi eleştiren rapor, Noam Chomsky ve Oliver Stone başta olmak üzere 118 aydının tepkisiyle karşılandı.
Aralarında ABD’li Akademisyen Noam Chomsky, Antropolog Clara ve Charles Briggs, Tarihçi Greg Grandin ile Charles Bergquist, Yönetmen Oliver Stone, Brezilyalı Sosyolog Emir Sader, Arjantinli Siyaset Bilimci Mario Ayala ve Siyaset Ekonomisi Profesörü Tim Anderson gibi isimlerin bulunduğu 118 aydın, “Chavez’le 10 yıl: Siyasi hoşgörüsüzlük ve Venezuela’da insan haklarının ilerlemesi alanında yok olan fırsatlar” başlıklı raporun ‘siyasi amaçlı’ olduğunu belirtti.
Kurumun güvenilirliğine zarar veriyor
Aydınlar, HRW Yönetim Kurulu’na gönderdikleri açık mektupta, “raporun bilimsellik, tarafsızlık, doğruluk ve güvenilirlik konusunda asgari standartları bile karşılamadığını” ifade ettiler. 16 Aralık tarihli mektupta, “HRW’nin Güney Amerika sorumlusu Jose Miguel Vivanco’nun, bu şaibeli raporu yayımlayarak insan hakları alanında önemli bir kurumun güvenilirliğine zarar verdiği” belirtildi. Mektupta, Vivanco’nun raporda yer verdiği “Raporu yayımlamamızın nedeni, dünyaya Venezuela’nın hiç kimse için bir model olmadığını göstermek” şeklindeki ifadesinin, raporun siyasi amacını açıkça ortaya koyduğu kaydedildi.
İddialar gerçeklere dayanmıyor
HRW raporunun büyük oranda Venezuela’daki muhalefet kaynaklarına dayandığına dikkat çeken aydınlar, raporda yer alan iddiaların gerçeklerle desteklenmediğini vurguladı. Mektupta, “Hugo Chavez yönetiminin belirleyici özelliğinin siyasi ayrımcılık olduğunu” iddia eden HRW’nin, Chavez yönetimindeki koşulları önceki yönetimlerle ve diğer dünya ülkelerindeki durumla karşılaştırma yapmaya bile gerek duymaması eleştirildi.
Hükümetin 2003’ten beri varoşlarda yürüttüğü programla her yıl milyonlarca yoksul Venezuelalıya sağlık hizmeti sunduğunu hatırlatan aydınlar, bu bilgilere yer verilmeyen HRW raporunda, 2004’te yapılan ve devlet başkanının görevden alınmasıyla sonuçlanabilecek “devlet başkanını geri çağırma” referandumuna katılan vatandaşların hükümet tarafından kara listeye alındığı iddiasının da tek bir örneğe dayandırıldığına dikkat çektiler.
Rapor geri çekilsin
118 aydın, HRW’nin Venezuela Petrol Şirketi PDVSA’da 2003 yılındaki greve katılan binlerce işçinin işten çıkartılmasını ayrımcılık olarak nitelendirmesine karşın, bu grevin açıkça hükümeti devirme girişimi olduğunu ve ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini kaydetti. Aydınlar, hükümetin özel RCTV Televizyonu’nun lisans hakkını yenilememe kararını “ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı” olarak tanımlayan HRW’nin, bu kanalın 2003’te Chavez’e yönelik kısa süreli darbe girişimini desteklediğine değinmediğine de dikkat çekti.
Aydınlar, HRW’nin, daha güvenilir bir belge yazmak üzere söz konusu raporu geri çekmesi çağrısıyla mektuba son verdiler.
27.12.2008