22 Aralık 2008 Pazartesi

İsrail operasyona hazırlanıyor

srail’de dün yapılan kabine toplantısında Gazze’ye operasyon konusu ele alındı. İsrail Refah Bakanı Isaac Herzog, toplantı öncesinde yaptığı konuşmada “İsrail’in Gazze Şeridi’ne bir saldırı düzenleyeceğini” söyledi. Bakan Herzog, saldırının ne zaman düzenleneceğine ise sorumlu kişilerin karar vereceğini belirtti. Isaac Herzog, “Gazze’ye bir saldırı düzenlenecek. Zamanı, görevli olan profesyoneller tarafından belirlenecek. Politikacılara eleştirilerini kesmelerini tavsiye ediyorum” dedi.
Birinci Gazze Savaşı’na doğru
Toplantıdan önce konuşan Savunma Bakanı Ehud Barak da Başbakan Ehud Olmert’e, Gazze’ye operasyon düzenlenmesine karşı konuşan bazı politikacılara sınırlama getirme ve onların sorumlu bir şekilde davranmalarını sağlamalarını istedi. Barak, “Gazze’deki durumu kabul etmek mümkün değildir. Orduya ve güvenlik güçlerine gerekli ve uygun hazırlıkları yapma talimatı verdim” dedi. Barak, asıl motivasyonlarının da Gazze Şeridi’nde gerçekleştirilecek operasyonun başarılı olması olduğunu söyledi.
Livni: Hamas’ı devireceğim
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, şubat ayında yapılacak genel seçimlerden sonra başbakan olması durumunda Gazze Şeridi’ndeki Hamas yönetimini sona erdireceğini söyledi. Livni, partisi Kadima’nın üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, Hamas rejimini devirmenin, hedeflerine askeri, ekonomik ve diplomatik yollarla ulaşacakları anlamına geldiğini kaydetti.
Likud Partisi lideri ve Livni’nin başbakanlık yarışındaki önde gelen rakibi olarak görülen Binyamin Netanyahu da dün Gazze’den düzenlenen roket saldırısında isabet alan İsrail’in Sderot kentindeki evi ziyaretinde yaptığı açıklamada, “daha aktif saldırı politikası izlenmesi” çağrısında bulundu. Netanyahu, Livni dahil görevdeki hükümeti “çok pasif” olmakla suçlayarak, “uzun vadede Hamas rejimini devirmenin kaçınılmaz olduğu” ifadesini kullandı.
Gazze’deki Hamas yönetiminin lideri İsmail Haniye ise yönetimlerini devirmeye yönelik açıklamalara ilişkin, “Hiçbir şey halkımızı tüketemez” yanıtını verdi.
Olmert daha temkinli konuştu
Başbakan Ehud Olmert, ise Gazze operasyonu için daha ölçülü bir yaklaşım istedi. Olmert, “Sorumlu bir hükümet savaş için acele etmemeli; ama tamamen de terk etmemeli. Durumu savunma ve dışişleri bakanları ile görüştüm. Senaryolar açık ve hükümet ne zaman nasıl hareket edeceğini biliyor” dedi.
Bakanlarını ve muhalefet partilerini “cesur açıklamalar” yapmamaları konusunda uyaran Olmert, kendisinin “bekle ve gör” politikasını tercih ettiğini ifade etti. Olmert, “İsrail, doğru zamanda doğru yolla nasıl düzgün cevap verileceğini biliyor” diye konuştu. Ehud Olmert, “Gazze’de değişmekte olan durumu kabul edemeyiz. Orduya ve savunma birimlerine beklenmedik durumlarda neler yapabileceğimiz konusunda talimat verdim” diyerek operasyon seçeneğinin masada olduğunu ima etti.
Askerler: Operasyon kaçınılmaz
İsrail gazetesi Ynet’e konuşan ordu yetkilileri, “Roket saldırılarının devam etmesi halinde İsrail’in Hamas’ın kontrolü altındaki bölgeye operasyon yapmaktan başka bir şansının kalmadığını” söylediler. Ancak böyle bir operasyon halinde bile roket saldırılarının hemen kesilmeyeceğini vurgulayan yetkililer, İsraillileri, özellikle de Negev’de yaşayanları, “zihnen ve fiziksel olarak” saldırılara hazır olmaya çağırdılar.
“Kuşkusuz bedel ödeyeceğiz fakat mevcut durumun devam etmesine izin veremeyiz” diyen üst düzey bir ordu yetkilisi, ateşkesten yana olduklarını ancak roket saldırıları nedeniyle başka bir şanslarının kalmadığını iddia etti. (DIŞ HABERLER)

Saldırılar sürüyor

İsrail ile Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas arasındaki ateşkes, geçtiğimiz Cuma günü sona ermişti. Ateşkesin ardından İsrail Gazze’ye hava operasyonları gerçekleştirirken, Gazze’den de İsrail tarafına roket saldırıları düzenlenmişti. Cuma gününden bu yana İsrail tarafına 50 roket fırlatılırken, İsrail saldırısında da bir Filistinli militan ölmüştü.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Gazze’den yapılan roket saldırılarına karşı harekete geçen İsrail uçaklarının “fırlatılmaya hazır” bir roket rampasını vurduğu ifade edildi. Hava saldırısında ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedilirken İslami Cihad tarafından İsrail’e yapılan roket saldırılarında bir kişinin yaralandığı belirtildi. Filistinlilerin roket saldırıları, Gazze’ye geniş bir operasyon düzenlenmesi konusunda Olmert hükümeti üzerindeki baskıları artırmıştı. Ancak olası bir operasyonun her iki tarafta da ağır kayıplara yol açabileceği, Gazze’de bir insani krize sebep olarak İsrail’e karşı uluslararası tepkileri artırabileceği belirtiliyor