29 Aralık 2008 Pazartesi

Ortadoğu halkları sokağa döküldü

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırı, dün birçok Ortadoğu ülkesinde protesto edildi. İran, Irak, Suriye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerde binlerce kişi sokaklara çıkarak İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı. Gösterilerde İsrail ve ABD bayrakları yakıldı.
Irak'ın Musul kentinde gerçekleştirilen bir gösteri ise intihar saldırısına hedef oldu. Lübnan'da Mısır Büyükelçiliği'ne yürümek isteyen göstericileri polis göz yaşartıcı bombayla dağıttı. Bazı göstericiler de elçilik binasına taş fırlattı. Mısır, Gazze'ye insani yardım ulaşması konusunda yeteri kadar çaba göstermemekle eleştiriliyordu.
Suriye'nin başkenti Şam'da da yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı dev bir protesto gösterisi düzenlendi. Yusuf El Azime meydanında toplanan göstericiler, İsrail ve ABD bayraklarını yaktı. Öte yandan Suriye hükümetine yakın Şam Pres internet sitesi, Şam yönetiminin İsrail ile Türkiye arabuluculuğunda yapılan dolaylı görüşmeleri durdurduğunu duyurdu.
Ürdün'ün başkenti Amman'da da yaklaşık 5 bin avukatın katıldığı bir gösteri gerçekleştirildi. Ortadoğu'da bir başka büyük gösteri ise Mısır'ın başkenti Kahire'de ve İskenderiye'de düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın İsrail saldırılarını kınadığı İran'da da binlerce gösterici, ellerinde Filistin bayraklarıyla Tahran'daki Filistin temsilciliği önünde gösteri düzenledi.
Bu arada, Batı Şeria'da düzenlenen bir gösteride İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu bir göstericinin öldüğü bir kişinin de yaralandığı bildirildi.
29.12.2008