27 Aralık 2008 Cumartesi

ASGARİ ÜCRETTE IMF programını teyit ettiler

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkan zam oranıyla, daha önce açıklanan hükümet programındaki rakamlar teyit edilmiş oldu. Beş toplantının ardından asgari ücrete yüzde 4.3 artı yüzde 4.1’lik artış yapıldı. Hükümet programında aylar öncesinden artış yüzde 4 artı 4 olarak öngörülmüştü. IMF ile yapılan görüşmeler sonucu belirlenen ve 24 YTL’ye denk gelen zam emek ve meslek örgütleri ile siyasi partilerin tepkisiyle karşılandı.
Birinci altı ay için 527.13, ikinci altı ay için 546.48 YTL rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in net 719.77 YTL önerisinin çok altında kaldı. Yapılan zam günlük 80 YKr’ye denk gelirken, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, “Bu kararın sorumlusu hükümettir. Hükümet, bu insanların nasıl geçinebileceklerinin formülünü de açıklamak zorundadır. Bu kararla asgari ücretlilerle alay edilmektedir” dedi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de şunları söyledi: “Bu artışı doğru bulmak mümkün değil. Bu trajikomik bir artıştır. İnsanların bu ‘mucizevi’ artışla yaşam standartlarını nasıl geliştirecekleri ortadadır” dedi. Çelebi, AÜTK’nın meşruiyetini yitirdiğini ifade etti.
27.12.2008