27 Aralık 2008 Cumartesi

İşçinin öfkesine kar, yağmur ve barikatlar engel olamadı

Tezcan Galvaniz işverenin oyununu bozmak isteyen işçiler, kar, yağmur, barikat demeden yolları kese kese 24 kilometre yolu bir kez daha yürüdüler

Tezcan işçileri kendilerini kandıran işverene karşı, ekmeklerine, işlerine sahip çıkmak için, yağmur, kar, soğuk demeden D-100 karayolunu keserek İzmit'e yürüdüler. İşçi çıkartmayacağını söyleyerek, işçileri fabrikadan çıkartan Tezcan Galvaniz işvereni, daha sonra işçi servislerini kaldırmayarak işten çıkartılacakları anons etmeye başladı. Bu sırada işçiler sesi bastırmak için sloganlar atarak İzmit'e yürümeye başladılar. Jandarmanın işveren ile işbirliği yaparak işçileri dışarı çıkarttığını söyleyen işçiler burada jandarmaya da büyük tepki gösterdi. İşçiler, söyledikleri gibi, işten çıkartmalar durdurulmadığı için, yolları kese kese yürüdüler.

Tepki birden büyüdü

İşçilerin önüne ilk barikat D-100 karayolunu tamamen kapatmaları ile polis tarafından kuruldu . İşçilerin önüne en son barikat kent merkezinde kuruldu. İşçilerin kenti dolaşması yine polis tarafından engellendi.

Dün akşam saat 18.00'te işten çıkan Tezcan işçileri, işten çıkartılmalar olacağı ile ilgili duyumlar nedeni ile fabrikadaki soyunma odalarında beklemeye başladılar. İşçilerin dışarı çıkartılması için jandarma devreye girdi. İşveren, jandarma ve Birleşik Metal-İş Sendikası yetkilileri yaptıkları görüşmede, işveren işçi çıkartılmayacağını söyledi. Bunun üzerine sendika yetkilileri işçileri içeriden çıkarttı. Kapıya gelen işçiler servislerine bindikten sonra fabrikanın demir kapısı kapatıldı ve servisler kaldırılmadı. Bu sırada işten çıkışı tebliğ edilecek işçilerin isimleri işveren tarafından megafonda okunmaya başlandı. 84 işçinin işten atıldığı öğrenildi. Bunun üzerine öfkelerine hakim olamayan işçiler, bir yandan fabrika kapısına saldırırken, bir yandan da işverenin oyununa alet olan jandarmaya tepki gösterdi.

İşçilerin önüne kimse geçemedi
İşçiler saat 18.30 civarında işyerinden yürüyüşü başlattılar. Sanayi bölgesinden çıkan araçların kullandığı şeridi kapatan işçiler, “Tezcan şaşırdı sabrımızı taşırdı”, “Çocuklar aç, babalar işsiz” sloganlarını attılar. Suadiye sapağından D-100 Karayoluna gelen kısmıda kapatarak yürüyen işçiler, D-100 Karayolu'nun iki şeridini trafiğe kapattılar. İşçiler Kentsa'ya yaklaştığında D-100 karayolunu tamamen trafiğe kapattılar. Polisin büyük şaşkınlık yaşadığı olayda, işçilerin önüne arabayla geçmek isteyen sivil polislere işçiler sert tepki göstererek arabayı ittiler. Daha sonra olay yerine gelen çevik kuvvet ve emniyet yetkilileri sendika ile yaptıkları uzun görüşmeden sonra tekrar yolun tek şeridini trafiğe açtı.

İşçi kriz geçirdi
İşçiler Kandıra Sapağı'na geldiklerinde polisler yola barikat kurarak işçilerin yürüyüş yoluna geçmesini istedi. İşçilerin bu duruma sert tepki göstermesi üzerine bir işçi “5 çocuğumla sokakta kalıyorum. Sen bu yolu bize kapatamazsın. Biz bu memlekette vergi verdiğimiz için sizin maaşlarınız ödeniyor. Biz işsiz kalırsak sizde aç kalırsınız” diyerek tepki gösterdi. Polisin gaz maskelerini takarak işçilere müdahale etmeye hazırlanması üzerine, işçiler tepki göstererek 15 dakika oturma eylemi yaptılar. Daha sonra sendikaları ile ortak karar alan işçiler kandıra sapağında yürüyüş yoluna geçti. Bu sırada işçilerin yürüdüğünü duyan kent kamuoyu da işçileri burada karşıladı. Yaklaştık 100 kişinin desteğe geldiği işçiler burada yol kapatarak şehir merkezine yürüdü.

’Vali göreve’
Şehir merkezindeki yürüyüşünü devam ettirmek isteyen işçilerin önü bir kez daha polis tarafından Sabri Yalım Parkı'nda kesildi. Polis ile uzun süren tartışmadan sonra burada basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı yapan Birleşik Metal-İş Genel sekreteri Selçuk Göktaş, “Ekonomik krizin bahane edilerek işçi çıkarılmasının önlenmesi gerektiğini” söyledi. Göktaş, örgütlü oldukları ve toplu iş sözleşme görüşmeleri süren Tezcan Galvaniz'de işçi çıkarılmalara “dur” denilmesini, konuya Kocaeli Valiliği'nin duyarlılık göstermesini istediklerini kaydetti. Göktaş, “Bu ülkenin tüm değerlerini yaratan biz işçilerin yaşadıklarına Kocaeli Valiliği ve Kocaeli savcıları göz yumuyor . Valimiz bu kentin sorunlarından sorumluysa, bu sorununda üstesinden gelmelidir ve işvereni yaşananlar karşısında uyarmalıdır. Biz sendika ve Tezcan Galvaniz işçileri olarak valimizi göreve davet ediyoruz” dedi.

Fabrikaları biz işletiriz
AKP hükümetine seslenen Göktaş, “Gücünüz yetiyorsa işçi atılmasını durdurun” dedi. Krizin bedelinin işçilere ödetilmesi yerine, patronlardan ek varlık vergisi alınmasını talep ettiklerini söyleyen Göktaş, “Bu ülkede sadece patronlar yaşamıyor. Milyonlarca yoksul var. Yasaları yalnız yoksullara değil, patronlara ve sermaye sınıfına karşıda kullanın. AKP hükümeti bizden, IMF'den, sosyal güvenliğimizden alıp işverene pay alıp işverene verdiniz. Onlara bu kadar para aktarmanıza rağmen onlar bu işletmeleri çeviremiyor. Bu ülkede çarkları çeviren bizsek, o fabrikaları da biz işletiriz. Eğer Kocaeli Valiliği İş başı yaptığımız Pazartesi günü olaya müdahale etmezse, biz bu fabrikaları işletmeye hazırız” dedi.
27 Aralık 2008 -
Sendika.Org / Kocaeli