28 Aralık 2008 Pazar

İSRAİL KATLEDİYOR


İsrail Gazzede saldırılarını sınır tanımadan sürdürüyor.İsrail'in Gazze'ye yaptığı acımasız saldırılar bugün de devam ediyor. Gazze'yi dün 60 savaş uçağıyla vurarak, 271 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan İsrail'in dün geceden beri 30 farklı hedefi daha vurduğu açıklandı. Birleşmiş Milletler'in yaptığı 'saldırları durdurun' çağrısına rağmen, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak saldırıların karadan da devam edebileceğini söylediİsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, dün hava saldırılarıyla vurulan Gazze Şeridi'ne karadan girme ihtimalleri bulunduğunu bildirdi.
Barak, sözcüsü tarafından iletilen açıklamasında, "Her şeye hazırız. Vatandaşlarımızı korumak için kara kuvvetlerini konuşlandırmak gerekirse bunu yaparız" ifadesini kullandı. İsrail televizyonları da İsrail'in Gazze sınırına asker yığmaya başladığına dair haberler verdi.
Yardım konvoyunun geçisine izin verildi
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, İsrail hava kuvvetleri tarafından vurulan Gazze Şeridi'ne yardım taşıyacak bir konvoya izin verdiği bildirildi.
Bakanlık sözcüsü, Gazze'nin güneyindeki Kerem Şalom geçiş noktasının, konvoyun insani yardım ve ilaç sevkıyatına olanak sağlanması amacıyla açılacağını söyledi
İsrail asker yığmaya başladı
İsrail ordusunun, Gazze sınırı yakınına asker yığmaya başladığı bildirildi. İsrail radyosu ve haber ajansları, İsrail ordusunun Gazze sınırı yakınlarına zırhlı birliklerini konuşlandırdığını duyurdu. İsrail askeri yetkililerinin konuyla ilgili açıklama yapmayı reddettikleri belirtildi.
Öte yandan, Hamas kaynakları, İsrail'in bombaladığı hedefler arasında bir caminin de bulunduğunu ve bu saldırıda 2 kişinin öldüğünü kaydetti.
Saldırılar devam ediyor
Gazze'deki dünkü ağır bombardımanın ardından İsrail savaş uçakları, Hamas'ın karakollarını ve diğer askeri binalarını vurmaya devam ediyor. İsrail'in, Gazze Şeridi'ne dün gece ve bu sabah erken saatlerde düzenlediği hava saldırılarında 30 farklı hedefi vurduğu bildirildi. Sabah saatlerinde vurulan yerler arasında Gazze'de başbakanlık binasının yanındaki bir bina da bulunuyor.
Uçaklar, Gazze Şeridi'nin güney kesimlerini bombalamayı da sürdürüyor. Han Yunus yakınlarındaki Al Karara bölgesinden güneydeki Refah'a kadar birçok yer vuruldu. Refah'a düzenlenen bombardımanda, akaryakıt taşıyan bir tanker ile bazı evler de isabet aldı.
İsrail basınında yer alan haberlere göre, Hamas'ın halen güçlü bir cevap verme kapasitesine sahip olma olasılığını göz önünde bulundurduğu belirtilen İsrail kuvvetleri, dün geceden bu yana, roket saldırısı düzenlenebilecek birkaç bölgeyle birlikte 30 farklı hedefi vurdu.
İsrail'in, saldırıların başlangıcından bu yana 210 hedefi vurduğu belirtiliyor. Vurulan hedefler arasında, Gazze'deki bir cami de bulunuyor. İsrail, vurulan caminin, terör faaliyetleri için kullanıldığını iddia ediyor.
BM Güvenlil Konseyi'nden saldırılara son verin çağrısı
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırıları nedeniyle gece geç saatlerde toplanan BM Güvenlik Konseyi, Gazze'deki şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulundu.
Konsey Başkanı, Hırvatistan Temsilcisi Neven Jiruca, gazetecilere yaptığı açıklamada, bildiride Güvenlik Konseyi üyeleri, "Gazze'de yükselen tansiyondan duydukları endişeyi dile getirmiş ve taraflara, şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunmuşlardır" dedi.
Diplomatlar, konseyin 15 üyesinin katılımıyla basına kapalı yapılan toplantıda, Rusya tarafından hazırlanan ve taraflara saldırılara son vermeleri çağrısında bulunulan bir bildirinin ele alındığını söyledi.
Kaynaklar, toplantının, konseyin tek Arap üyesi olan Libya'nın talebi üzerine yapıldığını belirtti.
24 saatin bilançosu
İsrail'in, Hanuka Bayramı'nın (Işıklar bayramı) son gününde düzenlediği ve adını da bayramdan esinlenerek "Dökme Kurşun" koyduğu saldırıların bilançosu giderek ağırlaşıyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığına bağlı Acil Servis ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Dr. Muaviye Hasaneyn, dün başlayan hava saldırılarında ölenlerin sayısının 271'e çıktığını, yaralıların sayısının da 900'ü aştığını bildirdi. Yaralıların en az 150'sinin durumunun ağır olduğu belirtiliyor.
Gazze'deki sağlık kaynakları, yaralılarının çoğunun durumunun ağır olduğunu, ölü sayısının 350 dolayına yükseleceğinden endişe ettiklerini söyledi. Gazze'de yaralılarla dolup taşan hastane yetkilileri, Mısır'dan Kahire'deki hastanelere yaralı taşımak için acil helikopter göndermesini istiyor.
Gazze'deki sağlık kaynakları, yaralılardan en az 80'inin hastanelere parçalanmış şekilde getirildiğini belirtirken, Gazze'deki Acil hizmetler ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Dr. Muaviye Hasaneyn, görevlilerinin halen yıkıntılar altından ölü ve yaralı onlarca kişiyi çıkarmaya uğraştıklarını da kaydetti.
Hasaneyn, hastanelerin morglarında yer kalmadığını, koridorların cesetler ve sedyelerle dolduğunu, yaralıların pek çoğunun durumunun kötü olduğunu doğruladı. Hasaneyn, Arap ülkeleri hükümetlerinden Gazze'ye ilaç ve ameliyat gereçleri göndermelerini isterken, pek çok yaralının Gazze dışına gönderilmesi gerektiğini de ifade etti.
Hasaneyn, hafif ve orta derecedeki yaralılara bakamadıklarını, bunları evlerine göndermek durumunda kaldıklarını söyledi.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik en kanlı operasyonlarından biri olarak değerlendirilen saldırılarda ölenler arasında 4 yaşında bir kız çocuğu ile bir kadının da bulunduğu ifade edilirken, yaşamını kaybedenlerden bazılarının, Hamas'ın El Rimal'de, El Meştel olarak bilinen vurulan polis merkezinde tutuklu bulunan El Fetihli tutuklulardan oluştuğu, ailelerin hastanelerde yakınlarını aramaya çalıştıkları da öğrenildi.
Ölenler arasında, Hamas polislerinin komutanı Tevfik Cabir ile özel timler oluşturma görevi verilen iç güvenlik sorumlusu İsmail Caberi'nin de bulunduğu bildirildi.
Olmert açıklama
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi'ne karşı girişilen ve Filistin kaynaklarına ve son verilere göre 271 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı operasyonla ilgili olarak, dünyada hiçbir ülkenin İsrail'in hedef olduğu roket ve füze saldırılarına tahammül gösteremeyeceğini ve tepki gösterme zamanının geldiğini savundu.
Olmert, saldırıların ardından düzenlediği basın toplantısında "İsrail'in Hamas'la ateşkesin sürdürülebilmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını, ancak ülkesinin barış isteğine terörle karşılık verildiğini" ifade etti. "İsrail'in savaş arzulamadığını, ama gerekirse de kaçınmayacağını" belirten Olmert, ülkesinin güneyindeki İsraillileri yeniden huzurlu yaşamlarına döndürme sözü verdi ve onların kaderlerine terk edilmeyeceğini söyledi. Başbakan, İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Gazze'deki operasyonlarının uzun sürebileceğini de kaydederek sabırlı olunmasını istedi.
Filistin İnsan Hakları örgütü El Hak, diğer örgütler adına da yaptığı açıklamada, ayrıca saldırıların zamanlaması ve hedeflerin niteliğinin, amacın mümkün olduğunca fazla sayıda insan öldürmek olduğunu ortaya koyduğuna işaret ederek, vurulan karakolların sivil yerleşimlerin ortasında olduğuna ve saldırıların okulların dağılma saatinde gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Saldırılarda çok sayıda çocuğun öldüğü de kaydedildi.
İsrail'in saldırıların başlangıç olduğu da savunulan açıklamada, "İsrail saldırılarını fütursuzca sürdürürken uluslararası toplumun olan bitene seyirci kalmaması" talep edildi.
Mahmud Abbas'ın açıklaması
Reuters'dan alınan habere göre, Filistin Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'ın Filistin'e düzenlenen İsrail saldırıları önleyebileceğini söyledi. Abbas, Hamas'la görüştüklerini ve onlara " Lütfen ateşkesi sona erdirmeyin" dediklerini bildirdi. Abbas böylelikle saldırlardan kaçınmya çalıştıklarını ifade etti.
Filistin'de tepki sürüyor
Hamas'ın 2007 haziran ayında bölgede yönetimi ele almasından sonra hedefindeki isimlerden biri olan ve Gazze'den çıkmak durumunda kalan El Fetihli yöneticilerden Muhammed Dahlan, İsrail'in operasyonunu şiddetle kınadı. Dahlan, "Hepimiz, Hamaslısı da El Fetihlisi de biriz" dedi.
Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyaz da bakanlar kurulunu olağanüstü topladı. İsrail'i kınayarak saldırıları derhal durdurmasını istedi. Birleşmiş Milletlere, Dörtler Grubu'na, Arap ülkelerine müdahale çağrısında bulunan Feyyaz, Filistin'de (El Fetih ve Hamas arasında) iç barışın bir an önce sağlanmasını da istedi.
Batı Şeria'da Ramallah'ta, El Halil'de, Nablus'ta, Tubas'ta İsrail operasyonuna karşı gösteriler yapıldı. Bu gösterilere, uzun süredir ilk kez olmak üzere Hamas'ın da aralarında bulunduğu tüm Filistinli gruplar katıldı.
Ramallah'ta Beyt El Yahudi yerleşimi yakınlarında bir grup Filistinli genç, İsrail askerlerine taşlarla saldırdı, askerlerle Filistinli gençler arasında çatışmalar yaşandı. İsrail askerleri, Filistinli gençlere plastik mermilerle karşılık verdi. Doğu kudüs'te de Arap gençleri operasyonu protesto etti. Çıkan olaylarda bazı gençlerin polis tarafından tutuklandığı ifade edildi.
Beytüllahim'de Gazze operasyonunu protesto eden Filistinli yetkililer, Noel ışıklandırmalarını söndürdü.
Filistin-İsrail barış görüşmelerinde, Filistin tarafına başkanlık eden Ahmed Kurey (Ebu Ala) ve bir grup El Fetihli yetkili, Gazze'ye göndermek üzere Filistin Kızılayı'na kan bağışında bulundu.
Öte yandan, Gazze'deki Filistinli militanların operasyon sonrası roket saldırıları da artarak devam ediyor. Gazze'ye 20 kilometre mesafedeki tüm Yahudi yerleşimleri ve kibutzlarda (çiftlik) yaşayan İsrailliler sığınaklara taşındı.
Gazzelilere telefonla uyarı
İsrail'den gecenin geç saatlerinde Gazzelilere telefonlarla yapılan uyarılarla, evlerinde silah bulunduranların vurulacağı bildirildi. Gazzeli yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, gece geç saatlerde bir çok Gazzeli'nin cep telefonları aranarak ve "Önemli bir bildiri" ifadesiyle uyarılar yapıldı.
Herhangi bir kaynak belirtilmeyen telefonlarda, Gazze sakinlerinden eğer evlerinde silah ve cephane bulunuyorsa evlerini terk etmeleri istendi ve "Silah varsa evlerinizi boşaltın, çünkü vurulacak" denildi.
28 Aralık 2008