21 Aralık 2008 Pazar

Ölüm Gazze’ye geri döndü

Altı ay süren ateşkesin perşembe akşamı sona ermesinin ardından İsrail bir Filistinliyi öldürdü
İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin sona ermesinden bir gün sonra İsrail ordusunun Gazze’ye düzenlediği füze saldırısında bir Filistinli hayatını kaybetti.
Filistinli sağlık kaynakları, dün sabah Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya kentine gönderilen füzenin bir grup militanı hedef aldığı belirtti. Saldırıda bir militan ölürken, bir militanın da yaralandığı kaydedildi. İsrail ordusu ise saldırı konusunda bir açıklama yapmadı.
Öte yandan Hamas’ın dün ateşkesin sona erdiğini duyurmasının ardından İsrail’in güneyine dört füze fırlatıldı. İsrail ordusu ayrıca İsrailli çiftçilere keskin nişancılar tarafından ateş açıldığını açıkladı.
İsrail ile Filistinli örgütler arasında altı ay önce ilan edilen ateşkes, Perşembe akşamı sona ermişti. Ancak, son haftalarda çeşitli hava saldırıları ve roket atışları yüzünden, taraflar arasındaki ateşkes fiilen bozulmuş durumdaydı.
Abbas Bush ile görüştü
ABD Başkanı George W. Bush ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Beyaz Saray’da bir araya geldi. Oval Ofis’teki görüşmenin ardından Abbas, “Bush’un barışa yönelik çabalarını” övdü. Abbas, bu çabaları ve barış müzakerelerini sürdüreceklerini belirterek, Bush’a, “Her şey sizin başkanken attığınız temellere dayanıyor” dedi. Abbas, bu “çabaları” ABD’nin 44. başkanı seçilen Barack Obama’nın da sürdüreceğinden emin olduklarını söyledi. Bush da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, ABD öncülüğünde geçen yıl başlatılan İsrail-Filistin barış sürecinin “değiştirilemez” olduğunu belirten karar tasarısını onaylamasından memnun olduğunu bildirdi.
“Atılan barış adımları” için birbirlerine övgü yağdıran Abbas ve Bush, Gazze’deki ateşkesin sona ermesi konusundaysa yorum yapmadılar. Filistinli müzakereci Saib Erakat, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Abbas’ın Bush’dan, Gazze’deki ateşkesi korumak için yardım istediğini kaydetti.
(DIŞ HABERLER)
________________________________________
Cezaevinde çatışma

Batı Şeria'daki bir cezaevinde, Filistinli tutuklular ile İsrailli gardiyanlar arasında çatışma çıktı. Filistin cezaeviyle ilgili işlerden sorumlu bakan yardımcısı Ziyad Ebu Ayn, çatışmaların olduğu Ofer cezaevi kampında gardiyanların ses bombaları, gözyaşartıcı gaz ve cop kullandığını, olaylarda 8 tutuklunun yaralandığını söyledi.
İsrail Cezaevi İdaresi ise olaylarda gazdan 3 tutuklunun hafif zehirlendiğini, 3 İsrailli gardiyanın da yaralandığını açıkladı. İdarenin açıklamasında, olayların yaklaşık 150 kişinin bulunduğu cezaevi kampındaki tutukluların gardiyanlara çeşitli nesneler atması ve 2 çadırı yakmasıyla patlak verdiği, durumun kontrol altında olduğu iddia edildi.
Öte yandan, İsrail askerlerinin, önceki gün Güney Lübnan’da sınırı geçerek gözaltına aldığı Lübnanlı iki çiftçiyi UNIFIL’e teslim ettiği bildirildi. Ancak El Manar televizyonunda yayınlanan haberde, iki kardeşin sorgulama sırasında işkence gördüğü savunuldu.
________________________________________
İsrail ablukasında 5’inci delik

Uluslararası eylemcileri ve gazetecileri taşıyan bir “Özgür Gazze” teknesi daha İsrail ablukasını delerek Gazze’ye ulaştı. 15 kadar Lübnanlı ve Katarlı eylemci ile Lübnanlı ve İsrailli birer gazetecinin bulunduğu “Onur” adlı bot, Gazze kentindeki küçük limana ulaşarak, yaz ayından beri ablukayı delen beşinci gemi oldu. Cuma günü Kıbrıs’taki Larnaka limanından yola çıkarak Gazze’ye ulaşan gemide tıbbi yardım malzemeleri bulunduğu belirtildi.
İsrail ve Mısır, Haziran 2007’de Hamas’ın Gazze’de kontrolü el geçirmesinin ardından bölgeye açılan sınır kapılarını kapatmışlardı. İsrail, kasım ayından itibaren de bölgeye uyguladığı ablukayı ağırlaştırmış ve insan hakları gruplarının tepkisini çekmişti. “Özgür Gazze” hareketi bugüne kadar beş gemisini Gazze’ye ulaştırırken, Libya hükümetinin Gazze’ye gönderdiği yardım gemisine ise İsrail izin vermemişti.