27 Aralık 2008 Cumartesi

Venezüella’da yoksulluk ve toplumsal eşitsizlik azalmaya devam ediyor

Venezüella Ulusal İstatistik Enstitüsü tarafından yayınlanan verilere göre ülkede devlet başkanı Hugo Chavez’in iktidara geldiği 1998 yılından bu yana geçen on yıl dâhilinde yoksulluk ve toplumsal eşitsizlikte kayda değer düşüş yaşandı. 1998 yılında yüzde 50.5 olan yoksulluk oranı 2008 yılı itibariyle yüzde 24.5’e geriledi.

Ulusal İstatistik Enstitüsü başkanı Elias Eljuri tarafından açıklanan rakamlara göre sadece 2008 yılı içinde yoksulluk yüzde 7 geriledi. Eljuri, yoksulluğun ve toplumsal eşitsizliğin geriletilmesinde Chavez hükümetinin uyguladığı toplumsal misyonların ve doğrudan istihdam yaratılmasının çok önemli payının bulunduğunu belirtti.

İstatistiklerde Bolivarcı okullarda okuyan 4 milyon çocuğun bütün ihtiyaçlarının karşılanmasının hesaba katılmadığını ve bu veriler dikkate alındığında yoksulluk oranının daha da düşük ölçülebileceğini sözlerine ekleyen Eljuri, “ancak yine de toplumsal gelirin daha adil dağıtılmasına olan ihtiyacımız devam ediyor” dedi.

Latin Amerika’da eşitsizliğin en az olduğu ülkeler Küba ve Venezüella

Dünya toplumsal eşitsizlik endeksine göre 0.42’lik bir orana sahip olan Venezüella ve endeksin uygulanmadığı ancak 0.15-0.20 arasında olduğu tahmin edilen Küba, Latin Amerika’nın eşitsizliğin en az olduğu ülkeleri durumundalar. Endekste 0-.49 arası düşük, 0.49-0.70 arası orta ve 0.80-1 arası yüksek oranda eşitsiz kabul ediliyor. Latin Amerika’nın ortalama eşitsizlik endeksi ise 0.52.

27.12.2008

[Venezuelanalysis / Latinbilgi – S.T.]