17 Aralık 2008 Çarşamba

Asagarı üctrette patronalar,Rakamları değiştirin de gelin!


Asgari ücret tespit toplantısında patronlar, ‘rakamlar geçmişe yönelik, krizi dikkate almıyor’ diyerek resmi verileri reddetti
Milyonlarca işçinin, ailesiyle birlikte “ne çıkacak, bu kez de mi bizi doyurabilecek bir rakam çıkmayacak” diye endişe ile izlediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda patron temsilcileri, resmi rakamlara itiraz ederek, “kriz dönemini yansıtmadığını” ileri sürdüler. Halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için net 503.26, 16 yaşından küçükler için ise net 432.97 YTL olarak uygulanan asgari ücretin, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren geçerli olacak rakamını belirleme çalışmalarında, işverenlerin “kriz” gerekçesi öne çıkıyor. Çalışma Genel Müdürü Fikret Şöhret Başkanlığı’nda, Türk-İş’te yapılan ikinci toplantıda da TİSK adına katılan temsilciler yine “kriz” vurgusu yaptı, resmi rakamlara itiraz ettiler.
Toplantıda TÜİK, DPT ve Hazine Müsteşarlığı’nın ekonomik gelişmelere ilişkin tespit raporları bile TİSK temsilcileri tarafından itirazla karşılandı.
Tüketim harcamalarında konut, gıda ve ulaşım başta
Edindiğimiz bilgilere göre kurum temsilcileri raporlarını sundular. TÜİK’in raporunda, imalat sanayinde üretim endeksi ve kapasite kullanım oranlarında 2007 yılında olumlu gelişmeler yaşandığı, bunun aralıkta da sürdüğü, ocak ayında üretim endeksinin 11.4’lik bir artış gerçekleştirdiği, ancak sonraki aylarda düşüşe geçtiği, ve eylül ayında bir önceki yılın eylül ayına göre yüzde 5.5 düşüş gösterdiği halde kapasite kullanım oranının yüzde 79.8 olduğu vurgulandı.
TÜİK’in, harcama gruplarına göre tüketim harcamalarındaki dağılımı da içeren raporunda, Türkiye genelinde hanehalkı tüketim harcamalarında en yüksek payı yüzde 28.4 ile konut ve kira harcamalarının tuttuğu, gıda ve alkolsüz içeceklerin payının ise yüzde 24.4’ü bulduğu vurgulandı. Türkiye genelinde yapılan harcamalar içinde en düşük paylardan birini yüzde 2.6 ile eğitim hizmetleri, yüzde 2.3 ile sağlık hizmetleri, yüzde 2.1 ile eğlence ve kültür alırken, ulaştırmanın payı da yüzde 10.3 oldu.
DPT’nin raporunda da kasım ayı itibariyle ana harcama gruplarına göre TÜFE değişim oranları verildi. Genel harcamalardaki 12 aylık değişim oranı 2007’de 8.4 iken, 2008 itibariyle 10.76 oldu. Yıllık değişim oranları dikkate alındığında gıda ve alkolsüz içecekler 2007’de 12.35 idi 2008’de 12.81’e yükseldi. Konut 11.41 iken 18.69, ulaştırma 5.99 iken 8.23, haberleşme (-) 0.58 iken 1.26 oldu.
TİSK’ten itiraz geldi
TÜİK’in hanehalkı tüketim harcamaları ve DPT’nin ana harcama gruplarına göre TÜFE değişim oranları dikkate alınıp, rakama vurulduğunda, mevcut asgari ücretin bile bu harcamaları karşılamaya yetmediği gözler önüne seriliyorken, TİSK temsilcileri bu rakamlara bile “krizi yansıtmıyor” diye itiraz ettiler. Ali Nafiz Konuk başkanlığındaki TİSK temsilcileri, rakamlara “geçmişe yönelik”, “kriz dönemini öngörmüyor” iddiaları ile itiraz ettiler. Bu rakamların önlerine konularak yapılacak bir artışın “yanlış” olacağını ileri süren TİSK temsilcileri, “Bu rakamlar kriz ortamında çok şey ifade etmiyor” dediler.
TİSK temsilcileri, ekonominin içinde bulunduğu durum gerekçesiyle, asgari ücret artışının “son derece dengeli ve dikkatli” biçimde tespit edilmesinde ısrarlılar. Geçmişte uygulanan fiyat artışlarını yansıtma modelinin bu yıl terk edilmesini isteyen TİSK temsilcileri, 2009 enflasyon hedefinin esas alınmasını asgari ücretin üzerindeki vergi ve sigorta primi yüklerinin azaltılmasını, bu şekilde çalışanın eline geçecek ücrette artış sağlanmasını önerdiler.
Nihat Yurdakul başkanlığındaki Türk-İş temsilcileri ise çalışanın ailesiyle birlikte ele alınarak artış yapılmasını isterken, krizden kurtulmak için çözüm olarak da asgari ücrete daha fazla artış yapılması ve bu şekilde piyasaların canlandırılması önerisinde bulundular. AÜTK 3. toplantısı TİSK Genel Merkezi’nde 22 Aralık Pazartesi günü yapılacak. O toplantıda TÜİK’in, bugüne kadar hiç uygulanmayan net asgari ücretin ne kadar miktarda olması gerektiğine ilişkin önerisinin de gelmesi bekleniyor. Karar toplantısının ise 26 Aralık Cuma veya 29 Aralık Pazartesi Çalışma Bakanlığı’nda olması bekleniyor. (Ankara/EVRENSEL)

‘Rakam ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeli’
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi gazetemize açıklama yapan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, işverenlerin Başbakan’ın “Krizi fırsata dönüştürebiliriz” sözünden yola çıkarak, kriz fırsatçılığı yapma anlayışlarını bırakmasını istedi. Yüzdelik artışların “çokmuş” gibi görüneceğini, ancak asgari ücretliyi kurtarmayacağını belirten Yurdakul, komisyonun, asgari ücretlinin temel ihtiyaçlarını kimseye muhtaç olmadan nasıl karşılayacağını düşünmesi gerektiğini söyledi.
Bugüne kadar asgari ücretlinin, emekçilerin, küçük esnafın nasıl geçineceğinin düşünülmediğini belirten Yurdakul, “bizim gayretimiz komisyon üyelerini bu konuda düşünmeye çalıştırmaktır” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın “Üç çocuk yapın” önerisine atıfta bulunarak, o zaman bir ailenin beş kişi olarak düşünülmesi gerektiğini kaydeden Yurdakul, asgari ücret rakamının da bu beş kişilik ailenin ihtiyaçlarını karşılamasını istedi.
Yurdakul, “Açlık sınırı 750 lira, yoksulluk sınırı 2 bin 500 lira, asgari ücret ise 503 lira, Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu rakamlara ulaşabilmeli” dedi. “Bu ülkede çalışan da, işveren de, işçi de olacak” diyen Yurdakul, işverenlerin Başbakan’ın “Krizi fırsata dönüştürebiliriz” sözünden hareketle, krizi fırsat bilmeleri anlayışından vazgeçmelerini istedi.
Yurdakul, işverenlerin 4857 sayılı İş Yasası’nı daha da esnekleştirmek istediklerini belirterek, “El insaf yani. Zaten bu yasa esnek bir yasadır, böyle giderse işverenle tabii ki anlaşamayız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)