29 Aralık 2008 Pazartesi

KRİZE KARŞI EYLEMLER YAYILIYOR

Fedakarlığı patronlar yapsın
Zamlara ve işten atmalara karşı tepki büyüyor. Emekçiler yerel platformlarda bir araya geliyor
Dondurucu soğuğa ve kar yağışına rağmen Mamaklılar, “ısınma, barınma, iş” talebiyle sokağa çıktı. Evleri yıkılmak istenen gecekondu sakinleri, işten atılan işçiler, tenceresi boşalan kadınlar, “Bizim fedakarlık yapacak halimiz kalmadı. Krizin bedelini patronlar ödesin” dediler.
Mamaklılar, kitle örgütü, siyasi parti ve sendikaların Mamak Şubeleri ile yöre derneklerinin çağrısıyla yürüyüş düzenledi. Tekmezar Parkı’nda “Zamlar geri alınsın. Krizin bedelini patronlar ödesin” yazılı pankartı arkasında toplanan Mamaklı emekçiler, “AKP elini cebimizden çek” “Doğalgaz zamları geri alınsın”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla Tuzluçayır Meydanı’na yürüdüler. İsrail’in Gazze saldırısının lanetlendiği eylemde ortak açıklamayı okuyan Barış Ördek, krizin sorumlusunun işçi ve emekçiler olmadığını, bu nedenle krizin faturasını ödemeyeceklerini ifade etti. Ördek, kirasını ödeyemeyen, evine ekmek bulamayan, doğal gaz zammı yüzünden soğukta titreyen, hastalandığında tedavi olmayan, işten atılmamak için patronun her türlü eziyetine katlanan emekçilerin bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.
Eylemde konuşan kadınlar da “Akşamları tencerenin nasıl kaynayacağını düşünür hale gelmemiz psikolojik değil” diyerek Başbakan’ın “kriz psikolojik” sözlerine yanıt verdiler.
Asgari ücretle çalışan Mamaklı işçiler, nasıl geçinileceğinin hesabını sorarlarken, işten atılan bir tekstil işçisi de “Patronlar bizden fedakarlık istiyor. Biz krizden önce günde 16 saat çalışıp zaten fedakarlık yapmışız. Bizim fedakarlık yapacak halimiz kalmadı. Fedekarlığı patronlar yapsın” diye konuştu. Kentsel Dönüşüm adı altında evleri yıkılmak istenen Mamaklılar da barınmanın bir hak olduğunu vurguladılar.

Zeytinburnunda Emekçiler Sokaktaydı
Zamlara karşı Zeytinburnu’nda yürüyüş düzenlendi. Zeytinburnu Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen eylemde, tepkilerin artarak süreceği dile getirildi.
Zeytinburnu Akşemsettin’de “Zamlara, işten atmalara, işyeri kapatmalarına ve IMF politikalarına dur” pankartı arkasında toplanan emekçiler, “Doğal gaz zammı geri alınsın”, “Krizin faturasını patronlar ödesin”, “Zam, zulüm işkence işte AKP” sloganlarıyla Akşemsettin Meydanı’na yürüdüler. Çevredeki vatandaşlar da evlerinin balkonlarından alkışlarla destek verdiği yürüyüşte, İsrail’in Gazze’deki katliamı protesto edildi.
Yürüyüşe DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek de katılarak destek verdi.
Platform adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Temsilcisi Bülent Kepenek, “Zeytinburnu halkı olarak krizin faturasını ödemeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz” dedi. Kepenek kamu hizmetlerinin ücretsiz olması, IMF ile yapılan anlaşmaların iptal edilmesi, işten atmaların yasaklanması, zamların geri alınması taleplerini dile getirdi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren de Türkiye’de zamlara ve krize karşı eylemlerin yoğunlaştığına vurgu yaparak,artık eylemlerin yerellere taşınacağını söyledi.
ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufus Uras da emekçilerin güçlerinin birleştirmeleri halinde iktidara alternatif olabileceklerini söyledi.
DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel “Krizin emekçilerin krizi değil, patronların krizi. Kriz, AKP’yi teğet geçebilir. Çünkü onlar sırtını IMF politikalarına dayamış durumda” diye konuştu