24 Aralık 2008 Çarşamba

Bakan Günay, Alevilerden özür diledi

Hacı Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı bünyesinde kurulan Alevi Enstitüsü'nün açılışı dün yapıldı. Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sivas, Maraş ve Çorum katliamları için özür diledi. Günay'ın sözleri tepkilerin dinmesine yetmedi.

Alevilik Araştırma, Dokümantasyon ve Uygulama Enstitüsü törenle açıldı. “Geçmişte yapılan bütün yanlışlar için özür diliyorum” diyen Günay, kurumun hoşgörü ve çok kültürlü ortamın oluşturulmasında önemli işlevler ifa edeceğini savundu. Alevi Enstitüsü'nün kuruluşunun 'gecikmiş' olduğunu belirten Günay, “Farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşadığı topraklarda bulunuyoruz. Bu zenginlik görmezden gelindi, resmi şemsiye ile üzeri örtülmeye çalışıldı. Yeni bir dönemdeyiz. İnsanları Hristiyan, Musevi, Türk, Kürt, inanan ya da inanmayan demeden yaradandan ötürü bir sayarak, eşit sayarak hep beraber bu topraklarda yaşanır bir gerçek haline dönüştürmeye çalışacağız” dedi.

Bakan Günay, Alevilerin sorunlarına sahip çıkılacağını iddia etti. Bu sırada salonda bulunan katılımcılar tarafından “Madımak ne zaman müze olacak?” tepkisi yükseldi. 1993 yılında Madımak'ta hayatını kaybedenlerin yakınları olduğunu söyleyenler, Bakan'a tepkilerini dile getirdi.

Tepkileri sessizce dinleyen ve protestocuları yanına çağıran Bakan Günay, “Ben ciğerimizin yandığı bir yerde et pişirilmesinden iğreniyorum, demiştim. Temmuz ayından önce bu ayıbı ortadan kaldıracağım” diye konuştu. Günay, Madımak Oteli'nin kültür merkezine dönüştürüleceği mesajını verdi.
(24.12.2008)-