27 Aralık 2008 Cumartesi

İsrail, Gazze sınırını açtı

İsrail, Gazze Şeridi ile arasındaki sınır geçiş noktalarını yeniden açmaya karar verdiğini duyurdu. Bu çerçevede, İsrail ablukası altındaki Gazze’ye insani yardım malzemelerinin girişine izin verilecek. Ancak kapıların ne kadar süreyle açık kalacağı belli değil.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, yardım taşıyan bir kamyonun, Gazze kentine ilaç ve diğer hayati yardım malzemesi dağıtmaya başladığı belirtildi. Savunma Bakanlığının İsrail’den Gazze’ye üç ana geçiş noktasından ikisini açmayı kabul etmesiyle Gazze’ye toplam 90 kamyon yardım malzemesinin gönderilmesi bekleniyor.
Lübnan ordusunun, ülkenin güneyinde İsrail’e yöneltilmiş 7 füze bulduğu bildirildi. Lübnan ordusunda adını açıklamak istemeyen bir yetkili, füzeleri Nakura ve Tair Harfa arasındaki kıyı bölgesinde bulduklarını belirtti. Yetkili, füzelerin fırlatılmaya hazır olup olmadıklarını anlamak için araştırma yaptıklarını kaydetti. Füzelerin bulunduğu bölge, Lübnan’daki Hizbullah örgütünün merkezi konumunda bulunuyor. Bölge, İsrail sınırına yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alıyor.
Olayla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) sözcüsü Yasmina Bouziyan, “Lübnan ordusunun roketleri geri çekmesinden sonra BM askerlerimiz alarma geçti ve askeri devriyelerimizin de sayısı artmış durumda” dedi. Gazze Şeridi’nde tansiyonun yükseldiği dönemde ortaya çıkan roketler ile ilgili sorumlu tutulan Hizbullah ise olayı üstlenmedi.
27.12.2008