31 Aralık 2008 Çarşamba

Kürtçe Kürtlere yasak devlete serbest

Türkiye'de yasalara göre W, Q ve X harfleri yasaklı harfler listesinde. Bayram günlerinde caddelere astıkları kutlama pankartları nedeniyle başta DTP'li belediye başkanları olmak üzere, binlerce kişi, bu harfleri kullandığı gerekçesiyle cezalandırılırken, Başbakan Erdoğan TRT'nin Kürtçe kanalına verdiği demeçte, bu yasayı ihlal etti.

Mehmetçik medyaya yasak yok

Başbakan Erdoğan'ın Kürtçe yayın yapacak olan TRT 6'ya verdiği görüntülü mesajda Kürtçe olarak 'TRT 6 bi xêr be' cümlesiyle kanalı kutlaması, bu günkü birçok gazete manşet birçoğunda da ilk sayfada yer aldı. Birçok gazete Kürtçe cümleyi manşete çıkarırken, kısa bir süre önce ismi Welat olduğu gerekçesiyle Atatürk Havaalanı'ndan Türkiye'ye girişine izin verilmeyen çocuk akıllara geldi. Zira resmi makam ve yasalara göre W,Q ve X harfleri hala yasak. Birçok yerde bu harfler 'Örgüt propagandası' sayıldığı için binlerce insan soruşturmaya maruz kalarak cezalar aldı. Caddelere astıkları kutlama mesajları nedeniyle başta DTP'li belediye başkanları olmak üzere birçok kişi hakkında benzer davalar görülmeye devam ediyor.

Gazetelerin 'bilinmeyen dil' hataları

Bu günkü gazetelerde göze çarpan bir başka önemli nokta ise harflerin kullanımı oldu. Öyle ki Doğan Grubuna ait iki büyük gazete aynı manşeti X fazlalığıyla, tek farkla attı. Star Gazetesi 'TRT şeş bi xêr be' manşetiyle çıkarken, Radikal ise attığı 'TRT Şeş bi xwêr be' manşetindeki yazım hatası ile çıktı. Sabah, Milliyet, Hürriyet, Taraf, Akşam, Zaman başta olmak üzere diğer tüm gazetelerde de benzer hataların yanı sıra 'yasaklı harfler' kullanılarak yasa ihlal edildi. Başbakan ve gazeteler yasaları delmesine rağmen, nüfus idarelerinde bu harflerin yer aldığı isimler halen kaydedilmiyor ve aileler istedikleri isimleri çocuklarına veremiyor.

Yakın tarihte Gündem Online'da yayınlanan bazı Kürtçe yasak haberleri

Anadilde eğitim isteyen öğrencilere 35 yıl 6 ay ceza / 27 Aralık 2008

Kürtçe park isimleri yine yasak / 20 Kasım 2008

Kürtçe pankarta hapis cezası / 20 Kasım 2008

Berfin de yasak / 14 Ağustos 2008

Kürtçe isim bu kez de 'î'ye takıldı / 25 Eylül 2008

Berxwedan adına yasak / 19 Eylül 2008

Welat isminden dolayı Türkiye'ye giremedi / 19 Haziran 2008

İSMAİL YILDIZ / İSTANBUL (DİHA)