31 Aralık 2008 Çarşamba

JİTEM yazışmaları devlet sırrı!

Varlığı resmi olarak kabul edilmeyen cinayet şebekesi JİTEM, Adalet Bakanlığı'nın yazışmalarına girdi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, JİTEM ile ilgili resmi yazışma yaptıklarını söyledi, ancak yazışma yapılan kurumların ismini açıklamadı.

Eski JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan'ın, Musa Anter cinayetinin de aralarında bulunduğu pek çok faili meçhul cinayetin sorumlusunun JİTEM olduğu yönündeki açıklamalarının ardından Adalet Bakanlığı da harekete geçti. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 'JİTEM üyelerinin suçlarıyla ilgili' soru önergesine, 'ilgili birimlerle yazışmaların yapıldığı' yanıtını verdi. Ancak Bakan Şahin, bu yazışmaların hangi kurumlarla yapıldığını açıklamadı.

DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na bir soru önergesi vermişti. Musa Anter'in Binbaşı Cem Ersever, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, 'Hogır' kod adlı itirafçı Cemil Işık tarafından planlanan cinayetle, Şırnaklı Hamit adlı JİTEM görevlisine öldürüldüğü yönündeki iddialara dikkat çeken Üçer, önergesinde şu ifadelere yer vermişti:

'Anter cinayeti devlet kayıtlarında faili meçhul cinayet olarak yer almıştır. Ancak, başta Anter cinayeti olmak üzere pek çok faili meçhul cinayeti itiraf eden ve bizzat içinde bulunan Aygan ile ilgili devlet tarafından hiçbir girişimde bulunulmamıştır.'

DTP'li Üçer, Aygan'ın öldürüldüğünü söylediği Murat Aslan'ın cesedinin tarif ettiği yerde bulunduğu ve DNA testiyle kimliğinin saptandığına dikkat çekerek, Adalet Bakanı Şahin'den Anter cinayetiyle ilgili hangi işlemlerin yapıldığını açıklamasını istemişti. Üçer, ayrıca Bakan Şahin'e 'Aygan'ın itirafları doğrultusunda başta Anter cinayeti olmak üzere JİTEM üyelerinin karanlık faaliyetleri ile ilgili herhangi bir soruşturma veya araştırma yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi sonuçlar elde edilmiştir?' sorularını sormuştu.

DTP'li Özdal Üçer'in soru önergesine yanıt veren Adalet Bakanı Şahin, 'yazışmalar' yapıldığını açıkladı. Şahin, 'İlgili birimlerle yazışmalar devam etmekte olup, Bakanlığımıza bilgi iletildiğinde ayrıca cevap verilecektir' dedi. 'İlgili birimler' ifadesini kullanan Bakan Şahin, hangi kurumlarla yazışma yapıldığını ise açıklamadı.

ANKARA - ANF