31 Aralık 2008 Çarşamba

İSRAİL GAZZEYİ YIKMAYA DEVAM EDİYOR

İsrail’in ağır bombardımanı altında inleyen Filistinlilerin feryadı dünya tarafından duyulmuyor. İsrail yönetimi ise ‘ateşkes’ lafını bile duymak istemediklerini duyurarak, operasyonun haftalarca sürdüreceklerini dile getirdi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları dün de aralıksız devam etti. Gazze Şeridi’ni dört bir yandan füzelerle vuran İsrail savaş uçakları, dün sabahın erken saatlerinden itibaren onlarca binayı yerle bir etti. Ölü sayısı her geçen saat arttığı Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 400’ü aştığı dile getiriliyor. Ölenlerin yarısından fazlasının çocuk ve kadınlardan oluştuğu belirtiliyor.

Ancak bu kadar can kaybına rağmen İsrail duracak gibi görünmüyor. HAMAS’ın İslam Konferansı Teşkilatı’nın başkanlığını yapan Senegal aracığıyla ateşkes istemesi iddialarını bile dinlemek istemeyen İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Ehud Barak, Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’nin de aralarında bulunduğu bazı üst düzey yetkililerle yaptığı toplantıda, ateşkes ihtimalini ağza almaktan kaçınmalarını istedi.

‘Ateşkes yok’

Olmert, “Artık bir çıkış stratejisinden söz etmiyoruz, Gazze harekatının hedeflerinin gerçekleştirilmesine çalışıyoruz” dedi ve (Gazze’den) saldırıların devam ettiği müddetçe, İsrail operasyonunun genişleyeceğini vurguladı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ülkesinin HAMAS’a karşı sonuna dek sürecek topyekün bir savaş verdiğini söyledi. Barak, İsrail’in operasyonunun gerektiği ölçüde derinleştirileceğini ve genişletileceğini vurguladı.

Toplantıda şimdiki durumda böyle bir ateşkes ihtimalinin kabul edilmemesi üzerinde görüş birliğine varıldı. İçişleri Bakanı Meir Sherit de Olmert ve Barak ile aynı düşüncede. HAMAS’ın roket saldırılarının bitmeden ‘ateşkes’ ilan edilmeyeceğini dile getiren Sherit, Gazze’de HAMAS ile mücadelenin haftalar sürebileceği mesajını verdi ve “Operasyonun amacı budur ve yerine getirilmelidir” diye konuştu.

‘Ordu hazırlığını yapıyor’

İsrail ordusundan üst düzey bir yetkili de, HAMAS’a ait hiçbir binanın ayakta bırakılmayacağını belirtti. Öte yandan İsrail, Gazze Şeridi sınırına asker ve zırhlı araç yığmaya devam etti. Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai de ordunun haftalar alabilecek bir savaşa göre hazırlandığını kaydetti.

Bu arada Gazze Şeridi’ni ilaç yardımı götürmek için önceki gün Kıbrıs’ın Larnaka kentinden kalkarak Gazze’ye doğru yola çıkan Özgür Gazze hareketine ait yardım gemisinin Gazze limanına ulaşmasına izin verilmedi.

İsrail ordusu, söz konusu geminin Gazze limanına yaklaşması üzerine İsrail ordusuna ait botların yardım gemisini denizde durdurulduğunu açıkladı. İsrail ordusuna ait gemilerin ayrıca yardım gemisini ön tarafına vurduğu ve yardım gemisinin su almasına sebep olduğu belirtildi. Gemidekilerin de gemi batacak korkusuyla can yeleklerini giydikleri kaydedildi.

‘Kanımız çok mu ucuz’

İsrail’in Gazze Şeridi’ni yakıp yıkan bombardımanı durdurması için halen uluslararası kamuoyunda ortak bir talep gelmedi. Yapılan açıklamalarda Filistin’deki can kayıplarına tek cümleyle geçiştirilirken, HAMAS’ın saldırılarından dolayı İsrail’in kendini savunma hakkı doğduğu belirtiliyor.

Aylardır İsrail’in yoğun ambargosu altında yaşam mücadelesi veren Filistinliler, dünyanın kulaklarını tıkamasından şikayetçi. İsrail bombardımanın da 5 çocuğunu yitiren Enver Balushah adlı bir Filistinli, “eğer bir İsrailli çocuk öldürülmüş olsaydı, dünyayı ayağa kaldırırlardı. Onların çocuklarının kanı çok pahallı ama bizim çocuklarımızın kanı onlara göre çok ucuz. Peki neden kimse bu olanları kınamıyor. Biz insan değil miyiz? Kendi topraklarımızda yaşıyoruz, biz İsraillilerin topraklarını almadık, haklarımız için mücadele ediyoruz, bir gün bu haklarımızı alacağız. Özgür dünyayı ve uluslararası hukuk kurumlarını çocuklarımızı korumaya davet ediyorum. Yeter artık bitsin bu ölümler ve yıkımlar” diyerek isyan etti.

BM’nin Filistin’de insan haklarını izleyen özel raportörü Richard Faulk ise, uluslararası toplumun İsrail’e Gazze saldırılarını durdurması yönünde hiçbir baskı yapmaması karşısında hayrete düştüğünü ifade etti. BBC’ye konuşan Faulk, İsrail’i “savunmasız bir halka karşı” gaddarca eylemlerinde modern silahlar kullanmakla suçladı.

Filistinli grupların İsrail topraklarına roket fırlatmaya devam ediyor. AFP muhabirinin İsrail kaynaklarına dayanarak bildirdiğine göre, Filistinlilerin karşı roket saldırılarında şu ana kadar beş İsrail askeri yaşamını yitirdi.

KUDÜS/GAZZE