27 Aralık 2008 Cumartesi

İşçi kıyımı sürüyor

Türkiye’deki ekonomik krizi bahane eden patronların işçi kıyımı sürüyor. Asgari ücretle iş güvencesi olmadan çalışan emekçiler her an kapının önüne konma endişesini yaşıyor. Önceki gün Kurtköy sanayide faaliyet gösteren Akcam Fabrikası’ndan 40 işçi çıkarıldı. Yaklaşık 450 işçinin çalıştığı fabrikada ampul, avize ve cam tabak üretimi yapılıyor. Günlük ortalama 6 bin ürün çıkarılan fabrikada işçilerin aldığı ücret ise 638 YTL. Sigorta primi olarak 181 YTL de kesilince ellerinde avuçlarında bir şey kalmıyor. Fabrika ekonomik krizin faturasını işçisine ödetiyor. Tuvaletlerde kullanılan sabun için her işçiden 5 YTL ücret kesiliyor. Yaşadıkları sorunları gazetemizle paylaşan işçiler, krizin bahane edildiğini krizle emekçilerin daha fazla sömürülmeye başlandığını anlatıyor.
Mesai ücretleri ödenmiyor
İsmini vermek istemeyen bir işçi, “Patron bizi cumartesi günü normal çalıştırıyor, daha önce de pazar günü mesaiye bıraktı ama mesai ücreti ödemek istemedi. İtiraz etmemiz üzerine pazar mesaileri ücretli yapıldı” diyor. Fabrikadan 40 işçi çıkarıldığını ancak üretimin hâlâ aynı olduğunu söylüyor.
Yaklaşık bir yıldır çalışmasının sonucu olarak 500 YTL tazminat ödenerek işten çıkarıldığını belirten işçi, 10 yıldır faaliyette olan Akcam’da işçi kıyımına devam edileceğini düşünüyor. Çay paydoslarında içtikleri çayı kendilerinin aldığını anlatan Ahmet Mutlu, gerek fabrikada yapılan uygulamalar gerekse habersiz bir biçimde işten çıkartmaların nedeni işyerinde işçilerin örgütsüz olması. Üst üste yapılan zamlarla emekçinin hayatının felç edildiğini dile getiren Mutlu, “İşçiler Çankaya’nın kapısına kadar gidip eylemler yaptılar. Tayyip Erdoğan neden bu işçilere bir açıklama yapmadı” diye sordu. Başbakan’ın patronların çıkarlarını gözettiğini ifade eden Mutlu, işçilerin sorunlarına sahip çıkmasını istedi.
27.12.2008