23 Aralık 2008 Salı

Çocukların zafer işareti örgüt üyeliğine kanıt oldu!

Adana’da, Abdullah Öcalan’ın İmralı’da kötü muamele gördüğü iddiası nedeniyle yapılan protesto gösterilerine katılan dokuz çocuk örgüt üyeliğiyle suçlanırken, savcılık zafer işareti yapmayı da kanıt saydı.

Adana’da 19,20,21 Ekim’deki gösterilerle ilgili olarak savcılık daha önce 19 çocuk için örgüt üyeliği suçlamasıyla dava açmıştı. Başsavcılık dokuz çocuğa ayrı sürdürdüğü soruşturmayı da tamamlayarak aynı suçlamayla dava açtı.

Savcılık, okudukları Seyhan İlköğretim Okulu’nda dersteyken gözaltına alınan 14 yaşındaki B.E ile 17 yaşındaki H.B’yi ‘PKK üyesi olmak’la suçladı. Savcılık 15 yıla kadar hapis talep etti. İddianamede B.E için yapılan ev aramasında herhangi bir suç unsuru bulunmadığı belirtildi. Savcılık, B.E’nin söz konusu eyleme katıldığı 55. ve 56. nolu fotoğraflardan anlaşıldığını savunarak, “Şüphelinin işlediği suçun hukuki anlam ve sonuçlarını kavrama davranışlarını yönlendirme yeteneğinin gelişmiş olduğu belirlenmiştir” yorumunu yaptı. B.E eyleme katılmadığını belirtirken fotoğraftaki kişinin de kendisi olmadığını savundu. H.B de eyleme katılmadığını öne sürdü.

İddianamede örgüt üyeliğiyle suçlanan bir diğer çocuk F.E’nin de fotoğrafta zafer işareti yaptığı anlaşıldığı belirtilerek “F.E ifadesinde fotoğrafında zafer işareti yapanın kendisi olduğunu, dikkat çekmek için yaptığını, örgütle bağlantısının bulunmadığını, fotoğrafın çekildiği yerin evlerinin yakını olduğunu söylemiştir. Ev aramasında suç unsuru yakalanmamıştır” denildi.

‘Altı çocuğa 37 yıl ceza verildi’

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi Başkanı Ethem Açıkalın, iddianameye tepki gösterek “2008 yılında Adana’da altı Kürt çocuğa korsan gösterilere katıldıkları gerekçesiyle örgüt üyeliğinden ve örgüt propagandasından toplam 37 yıl üç ay hapis cezası verildi” dedi.

Radikal / 23.Aralık.2008