21 Aralık 2008 Pazar

Üretiyorlar ama kullanamıyorlar

Bölgede yılda 9 milyar kilovat (kwh) elektrik enerjisi üretilirken, Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin birçok ilinde elektrikler günlerce kesiliyor
Bölgede yılda 9 milyar kilovat (kwh) elektrik enerjisi üretilirken, Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin birçok ilinde elektrikler günlerce kesiliyor. Zor durumda kalan vatandaşlar, sokaklara dökülürken, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şube Başkanı Nedim Tüzün, yıllardır yenilenmeyen eski hatlar ve trafoların değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Diyarbakır’da, elektrik sorunu ciddi boyutlara ulaştı. Halk, geçtiğimiz günlerde DEDAŞ önünde kitlesel eylem yaparken EMO Şube Başkanı Tüzün, özellikle kış aylarında kent merkezleri dahil olmak üzere ciddi enerji kesintileriyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Tüzün, Diyarbakır merkezinde bir günden fazla elektrik alamayan yerler olduğunu söyledi.
Yıllardır yatırım yok
Tüzün, “Bu durum tabi ki yıllardır yapılmayan yatırımlar ve bu hizmeti veren kurumların ekip ve malzemelerinin eksik olmasından kaynaklanmaktadır. Diyarbakır ve Batman gibi bölgede önemli büyüklükteki şehirlerde minimum sayıda personelle bu iş götürülmek istenmektedir. Bu personeller, mühendisler ve teknisyenler çok kısıtlı imkanlarla, büyük riskler altında işlerini yapmaktadırlar. Dolayısıyla elektrik kesintileri ve arızalarda müdahale etmekte yetersiz kalınmaktadır. Örneğin kent merkezinde orta gerilimli bir arıza sırasında ekiplerin, resmi ağızların, sorunu kaçak elektrik kullanımı olarak ifade etmesini eleştiren Tüzün, “Yatırımların eksikliğini, kaçak elektriğe bağlamak çok kolaycı bir yöntemdir. Yıllardır yenilenmeyen bakımı yapılmayan eski hatlar, trafolar ve teknolojilerle ilgilenerek bir yatırım seferberliği başlatmak gerekiyor. Elektrik, tüm sosyal hayatı alt üst etmektedir” dedi.
Denizli’nin üçte biri kadar...
Bölge’de Dicle, Karakaya ve Kralkızı Sulama ve Hidro Elektrik Santralleri olmak üzere toplam 3 barajda yaklaşık olarak yılda 9 milyar kwh elektrik üretiliyor. Ancak bu üretimden kişi başına düşen elektrik tüketimi ise, Diyarbakır’da 801 kwh.
Bu rakamın Denizli’de 2 bin 727, Antalya’da 2 bin 571 olması bölgeye ayrımcı yaklaşımın her yerde olduğunu da bir kez daha gösteriyor. (Diyarbakır/DİHA)