18 Aralık 2008 Perşembe

Azadiya Welat gazetesine korsan gözaltı

Türkiye'de tek Kürtçe günlük gazete olan Azadiya Welat Gazetesi'nin İmtiyaz Sahibi Emine Demir, sivil polislerce korsanvari bir şekilde kaçırılarak Ankara'ya götürüldüğü öğrenildi. Bu duruma tepki gösteren Azadiya Welat Gazetesi Yönetimi, baskının Türkiye'nin bir ayıbı olduğunu belirterek, Demir'in derhal serbest bırakılmasını istedi.

Alınan bilgilere göre, bugün saat 14.30 sıralarında Azadiya Welat Gazetesi'nin Merkez bürosuna sivil polislerce baskın düzenlendi. Korsanvari bir şekilde düzenlenen baskında büroda bulunan İmtiyaz Sahibi Emine Demir'in avukatı aramasına izin verilmedi. Demir, büroda yaklaşık 2.30 saat sorgulandı. Büro tamamen polislerce dağıtılırken, baskın gerekçesi ise öğrenilemedi. Ardından Demir, korsanvari bir şekilde Ankara'ya götürüldüğü öğrenildi. Büro polisler tarafından kapatılırken, Demir, Ankara'ya götürüldüğü sırada sadece arkadaşlarına haber verebildi.

Demir'in gözaltına alınması ve bürosunun bu şekilde baskına uğramasına Azadiya Welat Gazetesi Yönetimi yaptığı açıklama ile sert tepki gösterdi. Heşt TV'nin yayının gündemde olduğu böylesi bir dönemde Türkiye'de Kürtçe tek günlük gazete olan Azadiya Welat'a bu şekilde baskın yapılmasının Türkiye'nin ve AKP'nin ayıbı olduğu belirtilen açıklamada, "TRT'de Kürtçe yayın tartışmaları yapıldığı dönemde gazetemize korsanvari bir şekilde basın yapılıyor. Devletin Kürtçe'ye samimiyetini bu baskın ortaya koyuyor" denildi. Bu durumun tamamen hukuka aykırı olduğu kaydedilen açıklamada, "Demir gazetemizin imtiyaz sahibidir. Yeri belli olmasına rağmen, bir an tüm dünya ile ilişkisi kesilerek, korsanvari bir şekilde kaçırılmıştır" diye belirtildi. Demir'in avukatını aramasına dahi izin verilmemesinin İnsan Hakları Haftası olduğu böylesi bir dönemde Türkiye'deki insan haklarına yaklaşımını bir kez daha gözler önüne serdiğine vurgu yapılan açıklamada, bu tutum sert bir şekilde kınandı.

ANF / 17.12.08