25 Aralık 2008 Perşembe

Serhat’ı vuranlar hakim karşısına çıkıyor

Yürüyüş dergisi satarken polis kurşunuyla felç kalan Ferhat Gerçek’i vuran polis, yarın hakim karşısına çıkıyor. Olayla ilgili zar zor hazırlanan iddianamede, kendini tekerlekli sandalyeye mahkum bırakan polisler için 9 yıl istenirken, Ferhat için 15 yıl hapis isteniyor.
İddianamenin bir başka ilginç yanı ise mağdur olan Ferhat’ın aynı zamanda “şüpheli” olması, şüpheli olan 7 polisin aynı zamanda “mağdur” olması. Duruşma, yarın Bakırköy Adliyesi’nde Bakırköy 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 09.30’da görülecek. Ferhat’ın arkadaşları ve ailesi, Ferhat’ı vuran polislerin cezalandırılması taleplerini, duruşma boyunca adliye önünde bekleyerek tekrarlayacak.
Savcılıktan inciler!
7 Ekim 2007’de Yenibosna’da dergi satışı yaptığı sırada vurulan Ferhat’ın ve avukatlarının birbiri ardına yapılan suç duyuruları ve polislerin yargılanması talepleri 7 ay sonra sonuç verdi. 2008’in Mayıs ayında Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na polisleri teşhis etmek için çağrılan Ferhat’a bu sefer de polislerin sivil giyimli ve gençlik fotoğrafları gösterilmişti. Duruma itiraz eden Ferhat polislerle yüzleştirilmişti. Soruşturmanın ‘skandal’ olarak nitelenmesi için başka gelişmeler de yaşandı.
* Olay yerinde inceleme yapılmadı, Cumhuriyet Savcısı olay yerine bile gitmedi. Oysa ki olayın gerçekleştiği yer Bakırköy Adliyesi’ne yalnızca 20 dakika uzaklıkta.
* İfadeler olaydan 2 ay sonra alındı.
* Ferhat vurulduğunda üzerinde bulunan tişört adli emanete alınmadı, kayboldu.
* Ferhat hakkında herhangi bir suçlama bulunmamasına rağmen ifadesi şüpheli olarak alındı. Olayda görevli polisler de ‘mağdur’ sıfatıyla ifade verirken, görgü tanıklarının ifadeleri de ‘şüpheli’ sıfatıyla kayda geçirildi.
Vurana 9, vurulana 15 yıl
İddianamede şüpheliler bölümü 2’ye ayrılıyor: şüpheliler ve mağdur şüpheliler. Ersin Kip, Mustafa Kaya, Kazım Aygün, Bülent Kemal Yıldırım, Hasan Küçükoğlu, ‘şüpheli’ sıfatıyla iddianamede yer alıyor. ‘Mağdur şüpheliler’ ise Ferhat ve onu vuran polisler Cengiz Çalış, Yavuz Özer, Aydın Özdere, Hasan Bayrakdar, Can Koçbülbül, Emre Taşkın ve Muzaffer Ünal. İddianamede 7 polis hakkında “zor kullanma yetkisi aşılarak kasten yaralama” maddesinden 9 yıl hapis cezası isteniyor. Vurulup felç kalan Ferhat ise “Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet, polise mukavemet ve hakaret, nitelikli mala zarar verme” suçlamasıyla 15 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.
Şüpheliler ise Ferhat Gerçek’in suçlandığı maddelerin bir kısmıyla yargılanıyor.