19 Aralık 2008 Cuma

Fransa’da 170 bin liseli sokakta


Son birkaç yıldır neo-liberal politikalara uyum sağlama amacıyla başta eğitim olmak üzere bir dizi reform paketi hazırlanan Fransa`da hesaplar Fransız liseli ve üniversiteli öğrencilere takılıyor. Son olarak hükümetin hazırladığı, liselerin sayısının azaltılması, müfredatın ve yıllık programın yeniden düzenlenmesi, mezuniyet ve yükseköğretime geçiş sürecinin “esnekleştirilmesini” öngören lise reformu da aynı akıbete uğruyor.

Hatırlanacağı gibi reforma karşı ilk tepkiler eğitim çalışanları, öğretmenler ve liseli öğrencilerin ortak örgütledikleri uyarı eylemleri ile gelmişti. Ancak hükümetin reformun ikinci paketini de hayata geçirmek üzere harekete geçmesi üzerine liseliler geçen haftadan itibaren eylemlere başladı.

Başta Paris, Bordeaux ve Grenoble olmak üzere ülkenin tümünde “lise reformuna dur!” sloganı ile binlerce liselinin sokağa çıkması sonrası eğitim durma noktasına geldi. Brest`te 2000, Monpelier`de 2500, Paris`te 3500 ve Bordeaux`da 7000`den fazla liselinin katıldığı yürüyüşler düzenlenirken, 200’ün üzerinde lise de işgal edildi. Liselilerin eğitim reformuna karşı gösterdiği tepkilerin kısa süre içinde polis ile girilen şiddetli çatışmalara dönüşmesi ardından geçtiğimiz Pazartesi günü Eğitim Bakanı Darcos “sosyal patlama riskinin olduğu bu dönemde reformu bir sene ertelemek pek sorun çıkartmaz” diyerek geri adım attığını açıkladı.

Ancak Darcos tarafından yapılan açıklama liselilerin önünü kesmeye yetmedi. Pazartesi gününden itibaren internet ve medya üzerinden yapılan “liseliler ahmak değil, taleplerimiz yerine getirilinceye ve reform geri çekilinceye kadar eylemdeyiz. Perşembe günü sokağa!” çağrıları sonrası 18 Aralık Perşembe günü ülke genelinde 170000`den fazla liseli sokağa çıktı.

Paris`te 13000`den fazla liseli yürüyüş düzenlerken 40`dan fazla lise işgal edildi. Polisin eylemlere müdahale etmesi ardından kent merkezinde barikatlar kuran liseliler polisle çatışırken gün boyu süren çatışmalar sonrası Paris`te yaşam durma noktasına geldi.

Batı`da, Rennes şehir merkezinde toplanan 5000 liseli kortejler halinde yürüyüşe geçti. Liselerin işgal edilme riskine karşı Loire-Atlantique, Finistere, Morbihan ve Manche`da hafta sonu tatiline kadar liselerde eğitime ara verildi.

Lyon`da da liseliler sokakları boş bırakmadı. 10000 kadar liseli ana yolu trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. Polisin yola barikat kurarak yürüyüşü engellemek istemesi üzerine başlayan çatışma saatlerce sürdü. Çıkan çatışma sonrası 50 kadar liseli gözaltına alındı.

Nancy`de de benzer tablo vardı. Diğer şehirlerde olduğu gibi binlerin katıldığı yürüyüş gerçekleştirilirken 51 lise de işgal edildi.

Hükümet tedirgin

Eylemlerin ülke genelinde büyümesi üzerine akşam saatlerinde basına açıklamada bulunan Darcos “Yunanistan`daki manzaranın ülkemizde yaşanmasını istemiyoruz. Çok hassas bir dönemdeyiz herkesin sorumlu davranması lazım. Öğrenci sendikaları konuşarak bir anlaşmaya varabileceğimiz düşünüyorum” dedi. Eylemlerin ana örgütleyicileri olarak görülen UNL ve FIDL`den bakanın yaptığı açıklamaya “yasa geri çekilmediği sürece eylemlerimiz sürecek” cevabı geldi. Liselilerin ortak düşüncesi ise “bu kış hükümet için oldukça sıcak geçecek!”