18 Aralık 2008 Perşembe

Şivan Perwer TRT'nin Kürtçe kanalının açılışına katılmayacak

Perwer "Halkların barışı için yapılacak 'samimi' her işbirliğine hazır olduğunu" söyledi. 36 yıldır sürgünde yaşayan Perwer "TRT'nin Kürt kültürünü de koruması gerekiyor" dedi. TRT'nin Kürtçe kanalı TRT 6 1 Ocak'ta yayına başlayacak.

Kürt müzisyen Şivan Perwer'den TRT'nin Kürtçe kanalının açılışına katılacağı söylentilerine yanıt geldi: Halkların barışmasına hizmet edecek her projede varım. Ancak TRT'yi samimi bulmuyorum.

TRT'nin Kürtçe yayın yapacak televizyon kanalı TRT 6 , 1 Ocak'ta yayına başlayacak.

"Kürtçe TV siyasete değil kültüre hizmet etmeli"

Türkiye devletinin genel olarak Kürt kültürüne yaklaşımının, bu konudaki samimiyetinin önemli olduğunu söyleyen Perwer, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Hiçbir siyasete ve ideolojiye bulaşmamak kaydıyla, halkların kültürüne hizmet edecek her adım olumlu ve anlamlıdır. Kurulması kararlaştırılan TRT Kürt kanalının bu çerçevede kalmasını diliyorum. Yıllardır uğruna sürgünlerde yaşadığım, halkımın dilinin, kültürünün yaşamasına ön ayak olacak, siyasetin ve ideolojinin her çeşidinden uzak olan her türlü gelişmeyi olumlu buluyorum. Şarkılarımı, kardeş halklarla, kardeş kültürlerle paylaşmaya her zaman hazırım."

"TRT Kürt müziğini de korumalı"

Yıllarca Türkçe müziğin arşivini oluşturan, kayıt altına alan TRT’nin aynı hizmeti, Kürtçe müziğe ve Kürt kültürüne de vermesini geç kalınmış bir adım olarak niteleyen Perwer "yeni kanalın hedefinin siyaset dışı çok kültürlülüğe ve kültürler arası diyaloğa hizmet olması gerektiğini" söyledi.

"Barış için samimi olan işbirliğine hazırım"

Yıllardır sürgünde yaşayan müzisyen yurda dönüş projesine katkı sağlayacak her türlü kurumla bu bağlamda yapılacak işbirliğinden memnun olacağını ifade etti; sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun dışındaki ve özelikle beni kendi siyasetleri için kullanacak yaklaşımları samimi bulmuyorum. Halkların barış projesine destek vermek amacıyla oluşturulacak projelere hazır olduğumu ve bu doğrultuda dönmek istediğimi bütün Türkiye kamuoyunun bilmesini istiyorum."

Perwer, Taraf gazetesine verdiği röportajda kendisini emekçinin ve halkların yoldaşı olarak nitelemiş, "halklar için şarkı söylemenin bedeli neyse ödemeye hazırım" demişti.

Şivan Perwer kimdir?

Şivan Perwer 1955'te Urfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Sori köyünde doğdu. Üniversite yıllarına kadar Urfa'da yaşadı. Ankara Üniversitesi matematik bölümünü kazandı ancak politik sebeplerden dolayı tamamlayamayıp 1974 yılında Almanya'ya gitmek zorunda kaldı.

Profesyonel müzik hayatına 1975 yılında ilk albümü "Govenda Azadîxwazan" (Halaylar Özgürlük İstiyor) ile başlayan sanatçı bu tarihten 2002 yılına kadar 22 albüm kaydetti.

Canlı performanslarının yer aldıgı "Min Bêriya Te Kiriye" adlı albümüyle Fransa'da Charles Cros Akademisi tarafından 57’ncisi verilen en büyük müzik ödülünü kazandı.

Birçok eseri kendi izni olmadan Türkçe'ye çevrilen Perwer'in bilinen en ünlü eseri halay formatındaki "Cane cane"dir.

Perwer 36 yıldır Türkiye dışında yaşıyor.

Kaynak: Bianet (BÇ/TK)