29 Ağustos 2009 Cumartesi

12 Eylül miting afişleri yasaklandı



12 Eylül’ü protesto mitinglerini duyuru amaçlı hazırlanan afiş Ankara Valiliği tarafından, ‘devlet büyüklerine hakaret edildiği’ gerekçesiyle yasaklandı.

Afişleri düzenleyen sivil toplum örgütleri de yasaklı afiş kısmen sansür uygulayarak, yeniden Ankara Valiliği’ne başvuru yapacak.

Ankara Emek ve Demokrasi güçlerince 12 Eylül Askeri Darbesi’nin 29’uncu yılını protesto etkinlikleri çerçevesinde yapılacak miting için hazırlanan afişler Ankara Valiliğince yasaklandı. Valilik, afişte fotoğrafları kullanılan devlet adamlarına faşist, darbeci, gerici ve şovenist gibi ifadelerle hakaret edildiği gerekçesiyle, halkı kışkırtmaya, toplumda hükümete ve kamu görevlilerine karşı kin ve nefret duyguları oluşturarak güvensizlik ortamı yaratmaya ve tahriklere sebep olacağını değerlendirerek, afişlerin asılmasını 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu gereğince yasakladı.

12 Eylül protesto etkinliklerini hazırlayan emek ve demokrasi güçleri temsilcileri de Mülkiyeliler Birliği’nde bir araya gelerek, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını temsilciler adına Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu yaptı.

Afişlerinin sadece darbelerin karanlık tarihine tanıklık etme temelinde tasarlandığını belirten Sümbüloğlu, “Hiçbir şiddet unsuru iç ermeyen afişimiz demokratik bir hakkın kullanılması isteğiyle, 12 Eylül darbesinin bugüne uzanan sürecini güncelleştirmeyi amaçlıyordu” dedi.

“Ankara Valiliği topluma tarihinin gördüğü en büyük karanlığı, en acımasız şiddeti ve terörü yaşatanları, her nasılsa unutmuş gözüküyor” diyen Sümbüloğlu, “Faşizmi ve zulmü teşhir etme ve hesabını sorma çabamızı ise şiddet, tahrik, kine sevk gibi kavramlarla niteleyerek, gerçeğin özünü karartma çabası içindedir” diye konuştu.

Valinin bu tutumunun tesadüf olmadığını, kendinden bekleneni yaptığını ifade eden Sümbüloğlu, “Bu vesileyle ‘demokratik açılım’ turlarıyla olduğundan başka bir görüntünün peqşine düşen Akp’yi de bu yasakçı yaklaşım bir kez daha ele vermiştir. Bu yasak sahte darbe karşıtlığı maskesini de düşürtmüştür” diye kaydetti.

Demokratik haklarını son kerteye kadar kullanacaklarını da belirten Sümbüloğlu, yasağın kaldırılması için Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) gözetiminde ve denetiminde tertip komitesi olarak 31 Ağustos tarihinde idari mahkemeye başvuracaklarını söyledi. Söz konusu afişte darbeci general Kenan Evren’in fotoğrafı ile yap-boz parçalarına yerleştirilmiş BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Mehmet Ağar, Veli Küçük ve Turgut Özal’ın fotoğrafları ile “12 Eylül darbesinin 29. yıldönümünde emperyalizmi, faşizmi, darbeleri, gericiliği, şovenizmi lanetleme mitingi” ifadeleri yer almıştı.

Yasaklı afişin bir kısmını sansürleyen tertip komitesi yeni afişle yeniden Ankara Valiliği’ne başvuruda bulunacak.