17 Ağustos 2009 Pazartesi

FARC-EP LİDERİ ALFONSO CANO: FARC’A KARŞI SAVAŞ URIBE’YE BÜYÜK GELDİ![*]

FARC-EP LİDERİ ALFONSO CANO: FARC’A KARŞI SAVAŞ URIBE’YE BÜYÜK GELDİ![*]

Yeni bir seçim kampanyası başlangıcının öngünlerinde ve Venezüella, Ekvator ile dış gerilimin yaşandığı bu günlerde, ortamda FARC ile ilgili çok fazla soru dolaşıyor. Önümüzdeki seçimlere müdahale etmeyi deneyecekler mi? Uluslararası ilişkileri zarar gördü mü? Hugo Chávez ve Rafael Correa’ya yardımda bulundular mı ya da onlardan yardım aldılar mı? Manuel Marulanda’nın bir yıldan uzun bir süre önce ölümünden bu yana, onun yerine geçen Alfonso Cano Kolombiyalı hiçbir basın kuruluşuna herhangi bir açıklama yapmamıştı, ancak haftalarca süren ısrardan sonra suskunluğunu bozmaya karar verdi ve CAMBIO dergisinin sorularını internet üzerinden yanıtladı.

CAMBIO: Başkan Uribe’nin FARC’ın elindeki esirlerle ilgili Baskan Chávez’in aracılığını iptal etmesinden sonra, FARC, Venezüella Hükümeti’yle ilişkilere devam etti mi?
ALFONSO CANO (AC): Hayır. Bu sürecin aracısı olan Baskan Chávez’in geri çekilmesinden sonra, ilişkilerimiz kesildi, ancak Venezüella hükümetine Bolívarcı hedeflerinden dolayı duyduğumuz takdir aynı şekilde devam etmektedir ve esir değişimi için göstermiş oldukları gayretler için minnettarlığımız daimidir.
C: Uribe hükümetinin FARC’ı uluslararası zeminde izole ettiğini düşünüyor musunuz?
AC: Caguàn diyalog sürecinde (cev.notu: 199-2001 yılları arasında ismi geçen bölgede Pastrana hükümeti ile FARC arasındaki geniş çaplı görüşmeler süreci) farklı kıtalardan hükümetler ve organizasyonlarla ilişkilerimizi genişletmiştik. Görüşmelerin kesilmesiyle birlikte, Pastrana hükümeti ve Beyaz Saray, FARC’a karşı diplomatik bir saldırı süreci başlattı, bu da açık bir şekilde uluslararası toplumla kurduğumuz ilişkilerde kimi uyarlamaları zorunlu kıldı. Ancak bütün dünyayla olması gereken hassasiyette ilişkilerimizi devam ettiriyoruz.
C: FARC’ın uluslararası müzakere zeminini kaybettiğine ve bu alanda o kadar güçlü olmadığına dair bir hissiyat var.
AC: Bu alanda ne kadar güçlü olduğumuzu size açıkça belirtemem, çünkü bu subjektif bir değerlendirmedir, ancak size, XXI. yüzyılın yeni diplomasi koşullarında dünyanın birçok yerinde çok iyi ilişkiler yürüttüğümüzü söyleyebilirim.
C: Politik stratejiniz içerisinde Venezüella ve Ekvator’un anlamı nedir?
AC: Egemenlik tarzında devasa bir potansiyeli açığa çıkaracak, dünya karşısında bizi olmamız gereken biçimde büyük bir ulus olarak konumlandıracak, Latin Amerika ve Karayiplerin tüm halklarını bütünleştiren Bolívarcı büyük ülke hayali.
C: Reyes’in ölümünün, FARC’ın dış ilişkilerinde ne gibi etkileri oldu?
AC: ‘Raúl’ FARC-EP’nin uluslararası ilişkiler sorumlusuydu ve tabii ki onun ölümünün bu seviyede önemli etkileri oldu, ancak FARC’ta tüm yönetim işleri ekip içinde analiz edilir, planlanır ve geliştirilir, dolayısıyla ritmi tekrar yakalayabildik. Bugün, dönemin ihtiyaçlarına tam ve dinamik yanıtlar verme görevi komutan ‘Ivan Marquez’indir.
C: ‘Raúl Reyes’in bilgisayarları’na el koyma, birçok şeyi gözler önüne serdi, gizlilik pratik olarak bozuldu.
AC: Raúl’ün sözde bilgisayarlarıyla sergilenen Kolombiya ve ABD hükümetlerinin bayağı propagandif manipülasyonundan başka bir şey değildir: bir sis perdesi yaratıp, anketlerde puanları yükseltmek ya da gerekli oldukça komşu ülkelerin başkanlarına dair şüpheli yayınlar yapmak için. Birçok toplumsal şahsiyetin dürüstlüğü taşa tutuldu ve onlarla alay edildi. Bilgisayarlara atfedilenlerin hiçbiri ciddi değildi ve adalete intikal eden çok az bir kısım da temelsiz olduğundan dolayı çöpe atıldı.
C: Bu bilgisayarlarda bulunan Sekreterya üyeleri arasında geçen elektronik mektuplaşmalar, FARC’ın Venezüella’da uyuşturucu ve silah ticareti yaptığını ve yatırımlarının olduğunu gösteriyor.
AC: Ele geçirildiği iddia edilen sözde bilgisayarlar, Bogota ve Washington hükümetlerinin içlerinde olmasını istedikleri bilgileri içeriyor. Bu bilgisayarlardan herhangi bir bahane ya da bir yargılamaya ihtiyaç duyduklarında onların yardımına koşacak bir Alaaddin’in Lambası yaptılar. Bunları, Kolombiya diplomasisinin, Başkanlık tarafından ayarlanan süzgeçten geçirdikten sonra komşu ülkelere karşı saldıran ve birçok olayda olduğu gibi iç politikada da artık kimsenin doğruluğuna dair bir inanç taşımadığı zehirli bilgileri yayan koçbaşlarına dönüştürdüler.
C: FARC üyeleriyle Brezilya devlet başkanı Lula da Silva kabinesinin kimi bakanları arasında haberleşmeler var. Bu hükümet ile ilişki nedir?
AC: Caguàn sürecine uluslararası toplumdan birçok hükümet ve örgütlenme farklı biçimlerde iştirak etmişti. Gerisi sorumsuz spekülasyonlardır.
C: Birkaç gün önce ortaya çıkan videoda ‘El Mono Jojoy’un bahsettiği, Rafael Correa’nın kampanyasına FARC’ın yaptığı ekonomik desteğin miktarı gerçekten ne kadardı?
AC: Diğer ülkelerin hükümetlerine ya da örgütlenmelerine bu zamana kadar ne silah ne de para verdik, zaten tedarik ettiklerimiz bizim kendi mücadelemize zar zor yetiyor. Neden birisinin -hatta kendisini kişisel olarak hiç tanımadığımız şu anki Ekvator devlet başkanı Rafael Correa gibi- seçim kampanyasına katkı sunmuş olalım?
C: İsveç’in Venezüella hükümetine sattığı ve sonra Ekim 2008’de Kolombiya ordusunun bir FARC kampında ele geçirdiği bazı roketler FARC’ın eline nasıl geçmişti?
AC: Uribe, aslında uzun süre önce sınırda ordu ile yaşanan bir çatışma sırasında ele geçirdiğimiz, ve bilgisinin o zamanlar yaygın bir şekilde duyurulduğu birkaç roketin Venezüella hükümeti tarafından bize verildiğini ima etmek için medyatik bir teröre başvurdu. Dünyanın ne halkları ne de hükümetleri Pentagon’dakilerin ve Narino Saray’ındakilerin düşündüğü kadar aptal değiller. Net bir şekilde yapılan, FARC’a karşı savaşın kendilerine büyük geldiğini kabul ederek Kolombiya egemenliğini Washington’a teslim etmeyi meşrulaştırmak için koşulları oluşturmaktır.
C: ‘Manuel Marulanda’nın ölümü FARC için ne anlama geliyor?
AC: Önderimiz ve rehberimizin, temel referans ve özümüzün yokluğu… Ancak aynı zamanda Marquetalia’daki yoldaşları ve Jacobo’yla başladığı gayretin sürekliliğini sağlama konusundaki ısrarcı kararını bize aşılayan ustanın aramızdan ayrılışı. O bize Neruda’nın şiirindeki gibi dünyanın bizimle sona ermediğini öğretti.
C: Ivan Rios’un bir yardımcısı tarafından öldürülüşü? Bu FARC’ta yaşanan bir kriz ve dağılmanın işareti olarak yorumlanmıştı.
AC: Bu korkunç, ancak bu devlet istihbarat servisi tarafından kazanılmış, Ivan gibi yüksek kalitede bir devrimciyi korkakça katledebilecek, daha sonra herkesin bildiği gibi istihbarat servisiyle davranacak hırslı bir çılgının yaptığı tamamen tekil bir olaydı.
C: FARC’ın ciddi iç problemleri olduğuna dair sonuç çıkarmak için nedenler var: Bazı esirlerin nöbetçilerin yardımıyla kaçması, gerillayı bırakanların sayısının artması, gerilladan kaçanların birliklerin moralinin düşük olduğunu söylemesi…
AC: Moral seviyesi düşük olan bir organizasyon, savaş raporları vasıtasıyla verdiğimiz bu sürekli askeri aktiviteyi yürütme koşullarında olamaz. Hükümet zafer kazanıyor psikolojik havası yaratmaya çalışıyor, ancak bu kadar yalan dönüp dolaşıp kendini vuruyor. Gerilladan ayrılmalar her zaman oldu, sözde ayrılmalar ise köylerde ve cezaevlerinde pislik içinde bulunanları toplayıp, listeleri kabartmak, kamu kaynaklarını kullanmak ve halkı aldatmak için başvurdukları sahtekârlıklardır. Ne ciddi iç problemlerimiz ne de bir kriz mevcut değildir.

N O T L A R
[*] Kolombiya’da yayınlanan ‘Cambio’ dergisindeki ispanyolca orjinalinden Canan Ateş tarafından Türkçeleştirildi. 14 Ağustos 2009…