26 Ağustos 2009 Çarşamba

LATİN SOLUNDAN DİRENİŞE DESTEK

Meksika'da bir araya gelen Latin solu Honduras'taki darbecilere karşı bölgesel ve uluslararası mücadelenin yükseltilmesini istedi
ABD'nin Kolombiya'da inşa etmek istediği askeri üsler ve küresel ekonomik krizin bölge üzerindeki etkisi gibi sorunların da ele alındığı ve üç gün boyunca devam eden sol zirveye 32 ülkeden, 62 parti ve 520 degele katıldı.
Latin Amerika kıtasındaki güncel sorunları tartışmak üzere Sao Paulo Forumu’nun çağrısı ile bir araya gelen Latin solcuları Honduras’da darbe yönetimine karşı aylardır direnen halk güçleri ile dayanışmak için bir an önce zaman geçirilmeden harekete geçilmesi kararı aldı. Darbecilerin izolasyonu için her parti ve kurumun üzerine düşeni yapması gerektiği belirtilirken, kıtadaki ABD hegemonyasına karşı bölgesel mücadelenin yükseltilmesi de istendi.

ARABULUCU BAKANLAR HONDURAS'TA
Honduras'ta darbeyle iktidardan uzaklaştırılıp sürgüne gönderilen devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın görevine iadesi için çaba harcayan 7 Latin ülkesinin dışişleri bakanı, Honduras'ta temaslarına başladı. Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) delegasyonunda yer alan dışişleri bakanları, dün Honduras'ın başkenti Tegucıgalpa'ya gitti.
Kosta Rika Dışişleri Bakanı Bruno Stagno, yaptığı açıklamada, San Jose planının uygulanabilmesi için, darbe sonrası kurulan geçici hükümet ve toplumun diğer kesimleriyle bir araya gelmeyi ümit ettiklerini söyledi. Arjantin, Kanada, Kosta Rika, Jamaika, Meksika, Panama ve Dominik Cumhuriyeti dışişleri bakanlarından oluşan heyetin bu sabah Zelaya yandaşlarıyla bir araya geldiğini anlatan Stagno, San Jose planına destek vereceklerini kaydetti. OAS, Honduras'taki darbeyle atanan hükümetin San Jose planına uymasını istiyor.

‘ZELAYA GÖREVE İADE EDİLSİN’
Honduras'ta darbe sonrası siyasi gerilimin çözümü için arabulucu olarak devreye giren Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias tarafından hazırlanan San Jose planı, kasım ayı sonunda yapılacak seçimlere kadar Zelaya'nın görevine iade edilmesini ve Zelaya hakkında öne sürülen suçlamaların düşürülmesini hedefliyor.
Darbe yönetimi ise hiç bir koşulda geri adım atmayacağını söylüyor.