16 Ağustos 2009 Pazar

Binlerce kişi Eruh'a akın etti




Siirt'in Eruh İlçesi'nde düzenlenen 1. Eruh Çırav Kültür, Sanat ve Doğa Festivali'ne Türkiye'nin birçok ilinden binlerce kişi akın etmeye başladı. Eruh'ta buluşan kitle festivale saatler kala Çırav dağı eteklerinde kutlamalara başladı.

Eruh İlçesi'nde gerçekleşecek 1. Eruh Çırav Kültür, Sanat ve Doğa Festivali'ne katılmak için binlerce kişi ilçeye akın etmeye başladı. Festival başlamadan saatler önce Antalya, İstanbul, İzmir, Batman, Bitlis ve Mersin gibi kentlerden yola çıkan ve kendilerine '15 Ağustos' yürüyüşçüleri adını veren yüzlerce kişi Eruh'a vardı. Kente varan yürüyüşçüler slogan ve alkışlarla karşılanırken, Eruhlular misafirperverliklerini göstererek, gelen misafirleri evlerinde konuk etti. DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik ve DÖKH temsilcilerinin de geldiği Eruh'ta festival alanına giden yüzlerce kişi halaylar çekerek türküler söyledi. Sık sık, 'Bijî serok Apo', 'PKK halktır halk burada', 'Öcalan', 'Bijî 15 Tebax', 'Bijî aşitî' sloganları atılırken, sahneden ise '15'ê Tebax', 'Oremar', 'Zap', 'Egît' parçaları çalındı. DTP'li milletvekillerinin şarkılara eşlik etmesi dikkat çekerken, Çırav Dağı üzerinden askeri helikopterler uçtu. Festival için hazırlanan yüzlerce dönümlük alanda çalışmalar tamamlanırken, kıl çadırların da bulunduğu 20 çadır alana kuruldu.

Eruh'a polis ve asker takviyesi

Yapılan festival dolayısı ile polis ve askerler de alarma geçti. Batman, Şırnak, Diyarbakır ve Bitlis'ten yüzlerce polis ile binlerce asker ilçeye sevk edildi. Kent merkezinde panzerler konumlandırılırken, PKK'nin 15 Ağustos 1984 yılında ilk eylemini gerçekleştirildiği askeri noktaya ise yüzlerce asker konumlandırıldı. Özel harekat timleri Eruh Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'na yerleştirilirken, kent girişinde askerler tarafından kimlik kontrolü yapılıyor. Alan çevresinde yoğun güvenlik önlemi alan polis, alanı onlarca kamera ile izlemeye aldı.

Her ilden Eruh'a akın var

Sabah saatlerinden itibaren Diyarbakır, Ağrı, Kars, Van, İstanbul, Iğdır, Antalya, Mardin ve ilçeleri, Şırnak ve ilçeleri, İzmir, Antalya, Mersin, Adana, Adıyaman, Antep, Şanlıurfa, Tunceli ve Bingöl illerinden binlerce kişi Eruh'a vararak alana aktı. Araçlar festival için hazırlanan parklara alınırken, festival için Eruh'a gelenler, özellikle 15 Ağustos eyleminin yaşandığı bölgeleri ziyaret etti. Festival alanında kurulan sahneden şarkılar dinmezken, her bölge kendi çadırları etrafında bir araya gelerek pankartlarını açtı. Yasaklanmasına rağmen sahneye, 'Kahramanlık destanının yazıldığı Eruh'ta güneşin sıcaklığıyla buluşalım' yazılı dev bir pankart asılırken, çadırlara ve alanın çevresine ise '15 Ağustos Barış Festivali'ni selamlıyoruz', 'Kürt ve Türk halkının barışını selamlıyoruz', 'Araratın çocukları güneşe yürüyor', 'Ölümden direnişe tutsaklıktan özgürlüğe kendini yeniden külünden yaratma şiarıyla yola çıkan Botan'ın çocuklarından güneşimize selamlar', 'Güneşin doğduğu yerden güneşe bin selam' yazılı pankart ve dövizler taşındı. Her yöreden kadınlar kendi kıyafetleri ile festivale gelirken, Barış Anneleri ise beyaz giysileri ile dikkat çekti. Özellikle Hakkari ve Şırnak yöresinden gelen kadınların sarı, kırmızı ve yeşil puşi, tülbent ve şalları renk cümbüşü oluşturdu.

İlçeye varanlar yöresel yemeklerin yapıldığı çadırlarda yemek yerken, alanda yiyecek stantları oluşturuldu. Yine Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar dinmezken, Öcalan'ın posterler açıldı. Çocuklar yöresel kıyafetler giyerken, 'Başkan Öcalan'ın yol haritasını destekliyoruz' yazılı döviz dikkat çekti. Havanın sıcaklığına rağmen halaylar çekilirken, erbaneler çalınarak yöresel oyunlar eşliğinde türküler söylenmesi güne renk kattı. Yöresel kıyafetler giyen gençler ise, Demokratik Konfederalizm bayrakları ve Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ile alanda yürüyüş düzenledi. Ulusal basın ise canlı yayın araçları ile alandaki yerini aldı. Polis yetkilileri ise, özellikle '15 Tebax', 'Diren Diyarbekir' ve 'Oremar' adlı şarkılardan dolayı sahneden müziğin kesilmesini istedi. Bir süre ara verilen müzik daha sonra tekrar başladı. İlçeye gelen bazı gruplar ise geceyi geçirmek için Çırav Dağı eteklerine küçük çadırlar kurarak yerleşti.

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ise öğlen saatinde Eruh'a gelerek alana geçti. Kitle Ayna ve beraberindekileri 'Bijî Serok Apo', 'Öcalan', 'Bijî PKK' sloganları ile karşıladı. Ayna ve beraberindekiler alanda kurulan kıl çadırlara geçti. İlçeye halen akın sürerken Çırav Dağı eteklerindeki kutlamalar sürüyor. Festivalin startı 16.30'da DTK Sözcüsü Hatip Dicle'nin yapacağı konuşma ile verilecek.

DİHA