16 Ağustos 2009 Pazar

Muhalefetin ‘sosyalizm’ korkusu


Venezuela’da eğitim sistemini reformdan geçirme planları hakkında karşıt görüşlere sahip gruplar arasında çatışma çıktı. Gösteriler yasa tasarısının görüşüldüğü parlamento binası önünde yapıldı.
Polis, başkent Caracas’ta parlamento binası önünde çatışan yüzlerce kişiyi ayırmak için göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Gösterilerin nedeni ise parlamentoda ülkedeki bütün okullarda devlet kontrolünü artırmayı öngören yasa tasarısıydı. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, tasarının yasalaşmasını ve eğitim müfredatının böylece Latin Amerika’da bağımsızlık rüzgarları estiren Simon Bolivar’ın idealleri üzerinde inşa edilmesini istiyor. Ülkede tartışma yaratan yasa tasarısı, devlet okullarının ve özel okulların müfredatlarında “Bolivar Doktrini”ni temel almalarını öngörüyor. Bu da, Latin Amerika’nın birliği ve kendi kaderini tayin hakkı gibi ideallere dayanıyor.
Yasa karşıtı gösteriye katılan Ray Gonzales adındaki bir gösterici, “Sosyalizm kelimesini kullanmıyorlar. Ama okullarımıza getirmek istedikleri tam da bu.” dedi. Yasa tasarısını destekleyenler ise tasarının, eğitimin “Her tür düşünce biçimine” açık olması gerektiğini vurguladığını söylüyor. (DIŞ HABERLER)