24 Ağustos 2009 Pazartesi

DERSİM BÖLERMİŞ?


Tunceli Valiliği, “Dersimspor” adlı futbol kulübüne, isim konusunda çekinceleri olmaksızın desteklerinin devam edeceğini açıkladı. Oysa eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin 22 Temmuz seçimlerinden önce 'Dersim'i “bölücü bir zihniyetin eylemi” ilan etmişti.

'İsim konusunda çekince olmaksızın'

Tunceli Valiliği, Vali Mustafa Taşkesen'in, 20 Ağustos'ta, ''Dersimspor'' adıyla spor kulübü kurmak isteyen bir grup amatör sporcuyu kabul etmesiyle ilgili basında bir takım değerlendirmelerin yer alması üzerine bugün yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Amatör olarak futbol ile uğraşan gençlerimizin kurmak istedikleri futbol kulübü de kitleler tarafından yoğun ilgi gören bu spor dalında ilimizin temsili konusunda önemli vazifeleri icra edecektir. Bu bağlamda dernekler mevzuatına aykırı olmamak şartıyla isim konusunda çekincemiz olmaksızın kurulacak olan futbol kulübüne desteğimiz Tunceli Valiliği olarak devam edecektir. Kaldı ki kuruluş isimlerinde 'Dersim' ismini kullanan birçok dernek, vakıf ve şirket bulunmaktadır. İlgili Bakanlıklar da 2002 ve 2004 yıllarında verdikleri görüşlerde 'Dersim' isminin kullanılmasında sakınca görmemişlerdir.”

Bakan: Bölücü bir zihniyetin eylemi

Oysa eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin 22 Temmuz seçimlerinden önce şöyle buyurmuştu: Tunceli'nin isminin Dersim olarak değiştirilmesi teklifi 'bölücü bir zihniyetin eylemi'. Mehmet Ali Şahin şimdi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı.

Tartışma, 'Dersim Belediyesi' imzalı afişlerle başlamıştı. Afişler yasaklanmış, mahkeme kararı ile toplatılmıştı. Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, artan baskı ve yasakları üzerine Dersim isminin iade edilmesi için kanun teklifi vermişti.

Zira Dersim adı, bölgenin direniş geleneğiyle özdeş. Devlet, 1938 dersim İsyanı'nın ardından Dersim ismini değiştirerek tarihini yok etmeyi, direnme geleneğini unutturmayı amaçladı. Fakat halkın Dersim'ini hafızalardan silmeyi başaramadı. Devletin Tunceli'si, bölge halkı için her zaman Dersim.

Açılımspor Diyarbakırsporla başladı

Tarım Bakanı Mehdi Eker'in yeğeni Çetin Sümer, Diyarbakırspor başkanı olduktan sonra kısa sürede kulüp için cebinden 5 milyon TL harcamıştı. Sümer, Diyarbakırspor'un Açılımspor yapılmak istendiğini şöyle dile getirmişti: “Spora siyaseti karıştırmamak gerekiyor. Diyarbakırspor'un toplumsal barış için önemi de büyük. Diyarbakırspor da elinden geleni yapacaktır.”