20 Ağustos 2009 Perşembe

Kanada'da Şivan Perwer'e terörist muamelesi


Kürtçe müziğin önde gelen isimlerinden Şivan Perwer, bir festival için gittiği Kanada'da polis baskınıyla sarsıldı. Niagara'da verdiği konserin ardından Toronto'ya dönen Perwer ve üç arkadaşını taşıyan araç, yolda Kanada polisi tarafından durduruldu.

Silah zoruyla durdurulan araçtan indirilen Perwer ve diğer üç kişi araçtan indirildikten sonra yere yatırıldı, polis durumu açıklamaya çalışan Perwer'i vurmakla tehdit etti.

Alınan bilgiye göre, olay bir kişinin polisi arayarak Perwer ve arkadaşlarını taşıyan arabada "silaha benzer bir şey" olduğunu ihbar etmesi üzerine yaşandı.

Daha sonra ihbarı yapan kişinin gördüğü şeyin, festivali izleyen bir televizyon muhabirinin kamerası olduğu ortaya çıktı.

Kanada basınına konuşan Şivan Perwer, "birden bire üzerimize silahların doğrulduğunu gördük. Ne olduğunu anlamadık, hata yapmaktan korktuk çünkü bizi vuracaklarını söylediler. Kim olduğumu anlatmaya çalıştık ancak konuşmamıza izin vermediler" dedi.

Ontario polis şefinin olayla ilgili kendisinden özür dilediğini söyleyen Perwer, özrü kabul etmediğini, kendisine terörist muamelesi yapan polislere karşı yasal hakkını kullanacağını açıkladı.

"Onurunun büyük yara aldığını" ifade eden Perwer, dava açmak için bir süre daha Kanada'da kalacağını kaydetti.

Kanada medyası, Kürt Festivali'ne katılmak için Toronto'ya gelen Kürt sanatçının binlerce hayranıyla buluştuktan sonra yaşadığı olayla "sarsıldığını" yazdı.

Bir Kanadalı'nın olay anında çektiği görüntülerin de basına yansımasıyla zor durumda kalan Kanada polisi ise, ihbarı yapan kişinin kamera mikrofonunu silaha benzetmesinin "anlaşılabilir" olduğunu, polisin görevini yaptığını savundu.